• Посилання скопійовано

Що нового

Облікову ставку знижено до рекордних 6%

! СГ

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 8% до 6% з 12 червня 2020 року. Це — найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України.

Як повідомлено в прес-релізі НБУ, з високою імовірністю споживчий та інвестиційний попит залишатиметься пригніченим довше, ніж прогнозувалося у квітні. З одного боку, це утримуватиме інфляцію нижче цільового рівня довше, ніж передбачає квітневий прогноз. З іншого боку, це означає, що падіння української економіки може бути глибшим, ніж очікувалося. Такий розвиток подій потребує подальшого пом'якшення монетарної політики для підтримання економіки на етапі поступового згортання карантину.

НБУ очікує, що надалі інфляція зростатиме помірними темпами, але, ймовірно, повертатиметься в цільовий діапазон довше, ніж прогнозувалося.

Ключовим ризиком для макрофінансової стабільності залишається триваліший термін пандемії коронавірусу та карантинних заходів, необхідних для її подолання як в Україні, так і у світі.

Рішення НБУ від 11.06.2020 р. №397-рш чинне з 12.06.2020 р.


НБУ знизив ставку за кредитами овернайт і депозитними сертифікатами

! Фінустановам

З метою посилення стійкості банківського сектору до турбулентності на фінансових ринках Нацбанк постановою від 11.06.2020 р. №74 вніс зміни до Положення про процентну політику Національного банку України, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 21.04.2016 р. №277.

Уточнено, що Нацбанк установлює розмір процентної ставки за кредитами овернайт на рівні облікової ставки плюс один процентний пункт (тобто 7%).

Нацбанк установлює розмір процентної ставки за депозитними сертифікатами овернайт на рівні облікової ставки мінус один процентний пункт (тобто 5%).

Раніше Нацбанк установлював розмір процентної ставки за кредитами овернайт на рівні облікової ставки плюс два процентні пункти, а за депозитними сертифікатами овернайт — на рівні облікової ставки мінус два процентні пункти.

Постанова Національного банку України від 11.06.2020 р. №74 чинна з 12.06.2020 р.


Уряд врегулював деякі питання надання соцпослуг шляхом соціального замовлення

! Надавачам соцпослуг, громадянам

Кабмін постановою «Деякі питання надання соціальних послуг шляхом соціального замовлення» затвердив Порядок надання соціальних послуг шляхом соціального замовлення та компенсації надавачам вартості соціальних послуг.

Порядок визначає механізм залучення на договірній основі надавачів соціальних послуг для задоволення потреб осіб/сімей у соціальних послугах за рахунок бюджетних коштів та компенсації надавачам вартості соціальних послуг.

Надання соціальних послуг шляхом соціального замовлення проводиться в обсязі та з дотриманням вимог, визначених державними стандартами соціальних послуг з урахуванням потреб вразливих груп населення.

Право на компенсацію має надавач соціальних послуг, якого визначено переможцем конкурсу на надання соціальних послуг за рахунок бюджетних коштів.

Водночас втратив чинність Порядок здійснення соціального замовлення за рахунок бюджетних коштів, затверджений постановою КМУ від 29.04.2013 р. №324.

Постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 р. №450 чинна з 06.06.2020 р.


Кіна наразі не буде

! Громадянам, кінотеатрам

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 20.05.2020 р. №392 «Про встановлення карантину з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, та етапів послаблення протиепідемічних заходів».

Уточнено, що у регіонах, в яких здійснюється послаблення протиепідемічних заходів, з 10.06.2020 р. дозволяється діяльність закладів культури, зокрема з прийманням відвідувачів за рішенням власника (органу управління), крім діяльності кінотеатрів, у тому числі проведення культурних заходів, за умови здійснення закладом культури (організатором культурного заходу) контролю за перебуванням не більше ніж однієї особи на 5 м2 площі приміщення, де проводиться захід, та дотримання фізичної дистанції між учасниками не менше ніж 1,5 м.

Також послаблено правила обсервації, встановлені Порядком проведення обов'язкової обсервації осіб, які здійснюють перетин державного кордону, затвердженим Постановою №392.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 р. №480 чинна з 13.06.2020 р.


Дозволи на міжнародні перевезення вантажів можна буде отримати онлайн

! Міжнародним вантажоперевізникам

Кабмін затвердив Порядок реалізації експериментального проєкту щодо забезпечення впровадження замовлення бланків дозволів на поїздку територіями іноземних держав при виконанні перевезень вантажів автомобільним транспортом у міжнародному сполученні в електронній формі через Транспортний портал електронних послуг.

Реалізація експериментального проєкту здійснюється до 31.12.2020 р.

Оформлення замовлення бланків дозволів в електронній формі передбачає такі дії:

— авторизація та автентифікація СГ в електронному кабінеті перевізника через інтегровану систему електронної ідентифікації (https://id.gov.ua);

— заповнення СГ електронної заявки на замовлення бланків дозволів;

— обрання СГ видів дозволів, бланки яких замовляються, та завантаження сканованих копій документів здійснюються відповідно до Порядку, затвердженого Мінінфраструктури;

— підтвердження СГ правильності внесених даних та надання згоди на обробку персональних даних;

— підписання СГ електронної заявки на замовлення бланків дозволів КЕП;

— внесення СГ плати за надання адмінпослуги з видачі дозволу та послуги формування і пересилання Укртрансбезпеці електронної заявки на замовлення бланків дозволів СГ через електронний кабінет перевізника;

— видача СГ або уповноваженій ним особі дозволу, бланк якого замовлявся в електронній формі, здійснюється в обраному пункті видачі дозволів Укртрансбезпеки.

До видачі дозволу електронну заявку на замовлення бланків дозволів може бути відредаговано.

Постанова Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 р. №473 чинна з 16.06.2020 р.


Мінінфраструктури більше не контролює суб'єктів первинного фінмоніторингу

! СГ

Кабмін вніс зміну до Положення про Міністерство інфраструктури України, затвердженого постановою КМУ від 30.06.2015 р. №460.

Iз Положення вилучено пп. 57, згідно з яким Мінінфраструктури здійснювало відповідно до законодавства державний контроль та нагляд за діяльністю суб'єктів первинного фінансового моніторингу (операторів поштового зв'язку) у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.06.2020 р. №462 чинна з 12.06.2020 р.


Протидія відмиванню злочинних доходів як одне з основних завдань Мін'юсту

! Юристам

Кабмін вніс зміни до Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого постановою КМУ від 02.07.2014 р. №228.

Зокрема, новою редакцією пп. 8 п. 3 Положення уточнено, що одним із основних завдань Мін'юсту є запобігання та протидія легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (щодо адвокатських бюро, адвокатських об'єднань та адвокатів, які здійснюють адвокатську діяльність індивідуально; нотаріусів; суб'єктів господарювання, що надають юридичні послуги; осіб, які надають послуги щодо створення, забезпечення діяльності або управління юридичними особами).

Також уточнено повноваження Мін'юсту у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.06.2020 р. №463 чинна з 12.06.2020 р.


Кабмін передумав міняти Держаудитслужбу на Офіс фінконтролю

! Бюджетникам

Кабмін скасував свої постанови від 19.02.2020 р. №184 та від 03.03.2020 р. №182 і розпорядження від 12.02.2020 р. №113, якими передбачалася реорганізація Державної аудиторської служби на Офіс фінансового контролю.

Замість 2312 чиновників Офісу фінансового контролю (800 в апараті і 1512 у територіальних органах) буде 3217 чиновників Держаудитслужби (561 в апараті і 2656 у територіальних органах).

Постанова Кабінету Міністрів України від 20.05.2020 р. №388 чинна з 22.05.2020 р.


Розширено повноваження Мінфіну у сфері протидії відмиванню злочинних доходів

! СГ

Кабмін вніс зміни до Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою КМУ від 20.08.2014 р. №375.

Зокрема, уточнено та розширено повноваження Мінфіну у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Зокрема, Мінфін відповідно до покладених на нього завдань здійснює держрегулювання і нагляд у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення щодо суб'єктів аудиторської діяльності; бухгалтерів; СГ, що надають послуги з бухобліку; СГ, що здійснюють консультування з питань оподаткування; СГ, що надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна; СГ, що надають за винагороду консультаційні послуги, пов'язані з купівлею-продажем нерухомого майна; СГ, що здійснюють торгівлю за готівку дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням та виробами з них; СГ, що надають послуги у сфері лотерей та/або азартних ігор.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.06.2020 р. №464 чинна з 12.06.2020 р.


Визначено процедуру проведення моніторингу надання та оцінки якості соцпослуг

! Надавачам соцпослуг

Кабмін затвердив Порядок проведення моніторингу надання та оцінки якості соціальних послуг.

Порядок визначає процедуру проведення моніторингу надання та оцінки якості соціальних послуг, запроваджує єдиний підхід до збору, оброблення, узагальнення інформації про проведення зазначених моніторингу та оцінки в системі надання соціальних послуг.

Суб'єктами моніторингу надання та оцінки якості соціальних послуг є:

Держсоцслужба;

Рада міністрів АРК, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міськдержадміністрацій;

структурний підрозділ з питань соціального захисту населення місцевої держадміністрації, виконавчий орган міської ради міста обласного значення, районної в місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної, міської ради ОТГ;

об'єднання надавачів соцпослуг;

надавачі соцпослуг незалежно від форми власності (крім надавачів соцпослуг, що надають їх на непрофесійній основі).

Постанова Кабінету Міністрів України від 01.06.2020 р. №449 чинна з 06.06.2020 р.


Зміни в Iнструкції з організації інкасації коштів та перевезення валютних цінностей

! Банкам, інкасаторам

Нацбанк затвердив Зміни до Iнструкції з організації інкасації коштів та перевезення валютних цінностей банків в Україні, затвердженої постановою НБУ від 31.03.2017 р. №29.

Зокрема:

уточнено термін «валютні цінності»;

введено термін «інші цінності», що включає золото та інші дорогоцінні метали у вигляді зливків, пластин, дорогоцінне каміння, коштовності, платіжні документи та інші цінні папери;

передбачено можливість перевезення валютних цінностей непанцерованим оперативним автотранспортом, обладнаним системами, які забезпечують захист цінностей та пошкоджують вкладені цінності у разі несанкціонованого доступу до них, а також надають можливість переміщення цінностей від відправника до отримувача без доступу інкасаторів до них;

передбачено можливість використання непанцерованого автотранспорту для доставки розмінних, обігових, пам'ятних та ювілейних монет в обсягах до 100 МЗП із використанням захисту вогнепальною зброєю;

уніфіковано супровідні документи, що використовуються під час інкасації та перевезення валютних цінностей.

Банки, юрособи, які отримали ліцензію НБУ на надання банкам послуг з інкасації:

мають право протягом 6 місяців із дня набрання чинності цією постановою використовувати форми супровідної відомості до сумки з готівкою та супровідного касового ордера до сумки з валютними цінностями, встановлені Iнструкцією №29, без урахування затверджених цією постановою змін;

зобов'язані протягом 6 місяців із дня набрання чинності цією постановою привести внутрішні положення, що регулюють діяльність підрозділів інкасації, у відповідність до вимог постанови.

Постанова Національного банку України від 14.05.2020 р. №64 чинна з 21.05.2020 р.


Нові вимоги до банківської реклами

! Банкам і їхнім клієнтам-фізособам

З метою поліпшення інформування банками клієнтів — фізичних осіб щодо банківських та інших фінансових послуг шляхом поширення реклами Нацбанк постановою від 14.05.2020 р. №62 затвердив зміни до Положення про інформаційне забезпечення банками клієнтів щодо банківських та інших фінансових послуг, затвердженого постановою НБУ від 28.11.2019 р. №141.

Зокрема, набрання чинності Положенням відтерміновано до 01.09.2020 р. (мало набрати чинності 02.06.2020 р.).

Також передбачено нові вимоги до розкриття банками інформації про споживчі кредити та депозити в рекламі.

Зокрема, реклама повинна містити основні умови отримання кредиту чи розміщення депозиту. Для кредиту має бути зазначено реальну річну процентну ставку, максимальну суму кредиту та його термін. Для депозиту — процентну ставку, термін вкладу, валюту та мінімальну суму. Також реклама фінансових послуг не повинна ускладнювати візуальне сприйняття інформації.

На власних вебсайтах банки повинні розкрити повну, достовірну та актуальну інформацію про послуги, їх повну вартість для споживача, умови отримання та ризики. Для кредиту потрібно розкрити, зокрема, повну річну процентну ставку, загальні витрати споживача (включаючи не лише проценти, але й комісії банку, а також платежі за супутніми та додатковими послугами за їх наявності), періодичність виплати тіла кредиту, процентів та комісій, а також штрафи та пеню у випадку прострочення платежів. Для депозиту потрібно вказати процентну річну ставку, термін вкладу, умови дострокового зняття, платежі за додаткові та супутні послуги банку тощо. Усі примітки та уточнення повинні зазначатися однаковим за розміром і кольором шрифтом, що й умови надання послуги.

Крім цього, на вебсайтах мають запрацювати калькулятори для розрахунку витрат за користування споживчим кредитом чи доходів від розміщення коштів на депозит.

Зміни до Положення набирають чинності з 02.09.2020 р.

Постанова Національного банку України від 14.05.2020 р. №62 чинна з 16.05.2020 р.


З 1 червня — нові форми заяв у сфері держреєстрації бізнесу

! СГ

Мін'юст виклав у новій редакції форми заяв у сфері держреєстрації юросіб, ФОПів та громадських формувань.

Оновлення форм спричинене вимогами законів від 20.09.2019 р. №132-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні» та від 06.12.2019 р. №361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Наказ Мін'юсту від 19.05.2020 р. №1716/5 чинний з 01.06.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру