• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 02.06.2020 р. №2267/6/99-00-04-01-03-06/IПК

Відновлення реєстрації ПН через суд відбувається, зокрема, за «схемним» ПДВ, який утворився, на думку податківців, у результаті сумнівних операцій. Спочатку платник ПДВ намагається надати пояснення і вже після невдалої спроби звертається до суду з позовом до податкової: визнати недійсним рішення податківців про відмову в реєстрації в Єдиному реєстрі ПН та зобов'язати контролюючий орган зареєструвати ПН. Тож іноді на реєстрацію ПН доводиться доволі довго чекати. I навіть якщо все ж таки згідно із рішенням суду було визнано протиправними дії податківців щодо відмови у прийнятті та реєстрації ПН, право покупця на податковий кредит може виявитись неможливим.

Якщо звернутися до Порядку №12461, однією з подій, коли можна зареєструвати ПН/РК, реєстрацію яких було зупинено, є набрання законної сили рішенням суду про реєстрацію (у разі надходження відповідного рішення до ДФС) (п. 19 Порядку №1246). Зверніть увагу на п. 20 Порядку №1246, в якому сказано, що датою реєстрації або скасування реєстрації вважається:

— день, зазначений у такому рішенні;

— або день набрання законної сили рішенням суду.

1 Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 29.12.2010 р. №1246.

Тож виходить, що день реєстрації слід зазначити у позовній заяві, і це повинен бути день, зазначений у судовому рішенні. Як наслідок, податківці повинні зареєструвати ПН «заднім числом». Таким чином, покупцю, можливо, і пощастить, і він встигне відобразити ПК. Адже є одна проблема: в автоматизованому режимі здійснюється розшифрування та проводиться перевірка ПН/РК згідно з п. 12 Порядку №1246.

Право на відображення ПК у покупця за п. 198.6 ПКУ зберігається протягом 1095 к. д. з дати складення ПН/РК. I нормами ПКУ не передбачено винятків щодо визначення позовної давності при реєстрації ПН/РК незалежно від обставин. Якщо з дати складання ПН за операцією минуло 1095 днів, то така давня ПН не може бути зареєстрована в ЄРПН. I справді, саме так налаштована програма для реєстрації документів в ЄРПН. Тож податкові органи аргументують таку заборону нормою п. 198.6 ПКУ. А також нагадують, що відповідно до п. 201.10 ПКУ відсутність факту реєстрації платником ПДВ — продавцем ПН в Єдиному реєстрі не дає права покупцю на включення сум податку до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов'язку включення суми податку, наведеної в ПН, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.

Тож продавцю слід подбати, щоб рішення суду було виконано (на практиці податківці рекомендують звертатися до них з письмовою заявою у разі розблокування ПН за рішенням суду). Крім того, слід отримати засвідчену судом копію рішення з позначкою про набрання ним чинності. Так, це все клопіт, але, як свідчить практика, дієвий.

Яка ж доля податкового кредиту у покупця? По-перше, ПН/РК мають бути зареєстровані датою, зазначеною у судовому рішенні, або днем набрання законної сили рішенням суду. А далі потрібно поквапитись, щоб не пропустити строк у 1095 к. д. з дати складання ПН та відобразити суму податку у складі ПК. Адже якщо ПН виписана понад три роки тому, то покупець втрачає таке право і може нарікати лише сам на себе.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру