• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 17.03.2020 р. №1122/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Коментована ІПК розглядає питання щодо визначення ПЗ з ПДВ при отриманні підприємством сум бюджетних коштів і включення до складу ПК сум ПДВ, сплачених у зв'язку з придбанням товарів/послуг за рахунок таких коштів.

Важливою ознакою, для того щоб з'ясувати, чи виникають ПЗ з ПДВ у платника податку, є характер отримання коштів, а саме економічна характеристика операції.

Якщо кошти класифікуються як компенсація вартості товарів/послуг, що постачаються таким платником податку, то при їх отриманні платник згідно з п. 187.1 ПКУ, враховуючи першу подію — отримання передоплати, визначає ПЗ з ПДВ. Проте якщо кошти не є компенсацією вартості товарів/послуг, то при їх отриманні платник не визначає ПЗ з ПДВ, оскільки немає об'єкта оподаткування ПДВ.

Об'єкт оподаткування визначається за ст. 185 ПКУ — це постачання товарів (у т. ч. їх ввезення на митну територію України або вивезення за межі митної території України) та послуг на митній території України. А місце постачання товарів та послуг визначається за правилами ст. 186 ПКУ.

Визначення того, що таке постачання послуг та постачання товарів, наводиться у пп. 14.1.185 та 14.1.191 ПКУ. У загальному розумінні це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, а також будь-яка операція надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності1.

1 Інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності (пп. 14.1.185 ПКУ).

І як слушно повідомляють податкові органи, якщо платник ПДВ отримує капітальні трансферти, що видаються за кодом бюджетної класифікації 3210, то при їх отриманні платник не визначає ПЗ з ПДВ, оскільки немає об'єкта оподаткування ПДВ.

Розібратись у цьому допоможе нам Інструкція №3332. Наприклад, якщо розглядати господарську діяльність бюджетної установи, то всі оплати (видатки бюджету), які здійснює така установа, підлягають чіткому розмежуванню.

2 Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. №333.

Сплата ПДВ, який включений до ціни товарів, робіт і послуг, здійснюється за тим кодом економічної класифікації видатків бюджету, що й основний платіж, або за кодом економічної класифікації видатків бюджету 2800 «Інші поточні видатки» (п. 1.3 Інструкції №333). Бюджетна установа здійснює поточні та капітальні видатки, серед яких є капітальні трансферти — 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

До цієї категорії включаються також трансфертні платежі підприємствам для покриття збитків, акумульованих ними протягом кількох років або тих, які виникли в результаті надзвичайних обставин. Капітальними трансфертами вважаються невідплатні, безповоротні платежі, які мають одноразовий і нерегулярний характер як для надавача (донора), так і для їх отримувача (бенефіціара). Кошти, що виділяються з бюджету як капітальні трансферти, мають цільове призначення. Тож трансфертні платежі є складовою капітальних трансфертів.

Трансфертні платежі — це невідплатні і безповоротні платежі, які не є придбанням товарів чи послуг, наданням кредиту або виплатою непогашеного боргу (п. 1.6 Інструкції №333).

Тому для одержувача коштів платника ПДВ дуже важливо з'ясувати код бюджетної класифікації, і якщо ним є 3210 і зазначено, що такий платіж є трансфертним, то об'єкта оподаткування ПДВ немає. Як правило, отриманню коштів передує укладання договору, в якому і наводиться предмет договірних прав та зобов'язань.

Якщо платник ПДВ отримує кошти з бюджетної установи, що придбаває товари/послуги, тоді це класична операція, що оподатковується ПДВ (за винятком операцій за ст. 196 та 197 ПКУ). Проте у цьому випадку є певна особливість щодо дати виникнення ПЗ з ПДВ — не діє правило «першої події». Згідно з п. 187.7 ПКУ: «датою виникнення податкових зобов'язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом».

А от що стосується придбання товарів/послуг платником ПДВ за рахунок бюджетних коштів, тут жодних особливостей немає. Щодо права на податковий кредит слід керуватися ст. 198 ПКУ. Зокрема, підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, є отримана та зареєстрована в ЄРПН податкова накладна постачальника. І байдуже, від кого перед тим покупець отримав кошти, щоб мати змогу придбати та оплатити зараз товар/послуги.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру