• Посилання скопійовано

Коментар

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 11.02.2020 р. №537/6/99-00-07-02-02-06/ІПК

Ми не виключаємо, що ця ІПК відповідає на запитання автора запиту. На жаль, ми не знаємо, яким було це запитання, однак у частині ПДВ деякі суттєві моменти залишилися поза увагою.

Наскільки можна судити з цієї ІПК, автор запиту надає нерезидентові-комітенту комісійні послуги.

Податкова зазначає, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання послуг, а не отримання коштів як оплати за такі послуги. Додамо: критерієм того, чи операція з надання послуги оподатковується ПДВ, є місце її надання. Момент отримання коштів теж має певне значення: якщо першою подією було отримання коштів (відбулася передоплата), то саме датою такої події в надавача послуг виникають податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до п. 187.1 ПКУ. А в разі післяплати ПЗ з ПДВ виникають на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником ПДВ.

Далі податкова говорить, що порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання зазначених у зверненні послуг (розуміємо — тих, що надаються нерезиденту) безпосередньо залежить від місця їх постачання. Якщо йдеться про посередницькі послуги, не перелічені в п. 186.3 ПКУ, то місцем їх постачання згідно з п. 186.4 ПКУ є місце реєстрації постачальника.

А позаяк постачальник є резидентом України та платником ПДВ, операція з постачання цих послуг є об’єктом оподаткування ПДВ.

Чи ці послуги оподатковуються за основною ставкою 20%, як говорить податкова? Так. Усі послуги, постачання яких оподатковується за ставкою 0%, перелічені в пп. 195.1.3 ПКУ, послуг комісії серед них немає. Ставка 7% (пп. «в» п. 193.1 ПКУ) теж не підходить: вона застосовується в разі постачань лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, але не надання послуг із клінічних досліджень і тим більше не до посередницьких послуг із пошуку суб’єктів господарювання, які здійснюють клінічні дослідження, за договором комісії.

Наприкінці податкова говорить про необхідність скласти за правилом «першої події» та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну. Тут варто було б уточнити, що позаяк така ПН складається на неплатника ПДВ (отримувачем послуг є нерезидент), то відповідно до п. 8 Порядку №1307 у її верхній лівій частині у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться позначка «X» та зазначається тип причини «02» — складена на постачання неплатнику податку. Відповідно до п. 12 Порядку №1307, у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а в рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» проставляється умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється.

Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру