• Посилання скопійовано

Щодо включення до складу доходу юридичної особи — платника єдиного податку третьої групи сум коштів, внесених засновниками у якості додаткового капіталу без зміни розміру статутного капіталу

Iндивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 25.11.2019 р. №1503/6/99-00-04-03-02-15/IПК

Щодо включення до складу доходу юридичної особи — платника єдиного податку третьої групи сум коштів, внесених засновниками у якості додаткового капіталу без зміни розміру статутного капіталу

Суттєво. ДПСУ не вбачає підстав не визнавати доходом для потреб визначення бази оподаткування єдиним податком 3-ї групи інші види внесків засновників (учасників) господарських товариств, зокрема внески до додаткового капіталу.

! Юрособам — платникам ЄП 3-ї групи

Державна податкова служба України на запит Товариства з обмеженою відповідальністю (далі — Товариство) про надання індивідуальної податкової консультації щодо включення до складу доходу юридичної особи — платника єдиного податку третьої групи сум коштів, внесених засновниками у якості додаткового капіталу без зміни розміру статутного капіталу, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Товариство повідомило, що є платником єдиного податку третьої групи, планує збільшення статутного капіталу за рахунок додаткових вкладів та запитує, чи поширюються норми пп. 8 п. 292.11 ст. 292 Кодексу на суми коштів, внесених учасниками Товариства понад статутний капітал до моменту державної реєстрації нового розміру статутного капіталу після спливу строку на його формування та затвердження загальними зборами результатів збільшення.

Порядок збільшення статутного капіталу товариств з обмеженою відповідальністю та товариств з додатковою відповідальністю за рахунок додаткових вкладів передбачено ст. 18 Закону України від 6 лютого 2018 року №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», зі змінами та доповненнями.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулює Кодекс (п. 1.1 ст. 1 Кодексу).

Згідно з п. 5.2 ст. 5 Кодексу, у разі якщо поняття, терміни, правила та положення інших актів суперечать поняттям, термінам, правилам та положенням Кодексу, для регулювання відносин оподаткування застосовуються поняття, терміни, правила та положення Кодексу.

Відповідно до п. 292.1 ст. 292 Кодексу доходом платника єдиного податку — юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 Кодексу.

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ст. 292 Кодексу).

До складу доходу, визначеного ст. 292 Кодексу, не включаються суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника (пп. 8 п. 292.11 ст. 292 Кодексу).

Оскільки пп. 8 п. 292.11 ст. 292 Кодексу невизнання доходом для цілей визначення бази оподаткування єдиним податком платниками третьої групи поширено лише на один із видів внесків засновників господарських товариств до капіталу таких товариств, а саме — внески до статутного капіталу, то не вбачається підстав не визнавати доходом для цілей визначення бази оподаткування єдиним податком третьої групи інші види внесків засновників (учасників) господарських товариств, зокрема внески до додаткового капіталу.

Водночас повідомляємо, що ДПС звернулася стосовно надання роз'яснення із зазначеного питання до Міністерства фінансів України, як головного органу у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію єдиної державної податкової політики.

Відповідь на даний час не отримано.

Пунктом 52.2 ст. 52 Кодексу встановлено, що індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру