• Посилання скопійовано

Що нового

Рекламне законодавство гармонізували з європейським

! Рекламодавцям і виробникам реклами

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 10.12.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гармонізації законодавства у сфері порівняльної реклами із правом Європейського Союзу».

Зокрема, надано нове визначення терміна «порівняльна реклама» в Законі «Про рекламу». Під порівняльною рекламою розуміється реклама, що містить порівняння з іншими особами та/або товарами (діяльністю) іншої особи, прямо чи опосередковано ідентифікує конкурента або товари чи послуги, що пропонуються конкурентом.

У рекламі забороняється наводити інформацію, що містить визначені законодавством про захист прав споживачів ознаки нечесної підприємницької практики та/або введення споживачів в оману або ознаки недобросовісної конкуренції, визначені законодавством про захист від недобросовісної конкуренції.

Порівняльна реклама може містити зображення, посилання на товар, торговельні марки чи інші позначення, під якими випускається товар, з яким здійснюється порівняння, комерційне (фірмове) найменування конкурента, діяльність чи товар якого порівнюються.

Використання порівняльної реклами дозволяється у разі, якщо:

1) реклама не містить визначених законодавством про захист прав споживачів ознак нечесної підприємницької практики;

2) реклама порівнює однорідні (подібні) товари, які задовольняють одні й ті самі потреби або мають однакове призначення, чи порівнює діяльність, що охоплюється однією сферою чи одним видом діяльності;

3) реклама об'єктивно порівнює одну або кілька суттєвих, порівнянних та репрезентативних характеристик однорідного (подібного) товару, діяльності, в тому числі ціну, інформація про які може вплинути на рішення споживача при здійсненні вибору;

4) реклама не дискредитує, не містить неправдивої інформації про якість однорідних (подібних) товарів інших виробників або продавців, не дискредитує діяльність чи становище інших осіб, репутацію торговельних марок, комерційних (фірмових) найменувань, інші особливості конкурентів або зазначення місць походження товару;

5) щодо товару із зазначенням (простим або кваліфікованим) походження порівняння здійснюється щодо товару з аналогічним зазначенням;

6) реклама не створює змішування між рекламодавцем і конкурентом, між товарами, торговельними марками, комерційним (фірмовим) найменуванням та іншими позначеннями рекламодавця та конкурентів;

7) товар конкурента, захищений торговельною маркою або комерційним найменуванням, не зображено способом імітації.

Відповідальність за неправомірне порівняння в рекламі та недотримання встановлених законодавством вимог щодо змісту порівняльної реклами несе рекламодавець.

Закон України від 12.11.2019 р. №286-IX чинний з 11.12.2019 р.


Нацбанк спростив умови кредитування ФОПів

! ФОПам, банкам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями, затвердженого постановою НБУ від 30.06.2016 р. №351.

Відповідно до змін, для оцінки кредитного ризику ФОПів банки можуть використовувати портфельний підхід. Це правило буде поширене на всі кредити ФОПам до 5 млн грн. На практиці це означатиме, що ключовим фактором оцінки ризиків позичальників буде своєчасність погашення боргу. Так, допоки позичальники не допускатимуть прострочок за своїми зобов'язаннями, надані їм кредити вважатимуться високоякісними. За такими кредитами банки визначатимуть мінімальний кредитний ризик. Спрощений підхід до оцінки кредитних ризиків ФОПів також спростить формальні процедури з кредитного адміністрування.

Також змінами запроваджено окремий вид прийнятного для зменшення кредитного ризику забезпечення у вигляді права довірчої власності.

Викладено в новій редакції додаток 6 «Прийнятне забезпечення та коефіцієнти ліквідності забезпечення» до Положення №351.

Постанова Національного банку України від 05.12.2019 р. №147 чинна з 07.12.2019 р.


Нацбанк визначив порядок роботи банків у період новорічних свят

! СГ, банкам

З урахуванням Розпорядження КМУ від 23.10.2019 р. №995 «Про перенесення робочих днів у 2020 році» та у зв'язку із завершенням банківською системою України операцій 2019 року і проведенням технологічних робіт, пов'язаних із початком нового звітного року, Нацбанк постановив перенести день роботи системи електронних платежів НБУ з понеділка 6 січня 2020 року на суботу 11 січня 2020 року.

26-27 січня СЕП працюватиме в режимі продовженого банківського дня (на дві години).

28 січня банківський день у СЕП закінчується о 15.00. Платежі через НБУ в інвалюті проводяться до 12.30 з датою валютування не раніше 03.01.2020 р.

Валютний ринок України працює у звичайному режимі.

2 січня 2020 року міжбанківські перекази через СЕП не здійснюються. Банки працюють без клієнтів і забезпечують комплекс робіт, пов'язаних з початком нового звітного року.

3, 8 січня 2020 року банківська система України працює у звичайному режимі.

Додатками до рішення НБУ установлено:

— регламент роботи системи електронних платежів НБУ та порядок роботи банківської системи України в період завершення звітного року;

— порядок роботи з готівкою в банківській системі України в період завершення звітного року;

— строки подання статистичної звітності в період завершення звітного року.

Рішення НБУ від 06.12.2019 р. №910-рш чинне з 06.12.2019 р.


Визначено детальні правила органічного виробництва та обігу органічної продукції

! Виробникам «органічної» продукції

Кабмін затвердив Порядок (детальні правила) органічного виробництва та обігу органічної продукції.

Порядок визначає детальні правила органічного виробництва та обігу органічної продукції таких галузей органічного виробництва:

— органічне рослинництво (зокрема, насінництво та розсадництво);

— органічне тваринництво (зокрема, птахівництво, бджільництво);

— органічне грибівництво (зокрема, вирощування органічних дріжджів);

— органічна аквакультура;

— виробництво органічних морських водоростей;

— виробництво органічних харчових продуктів (зокрема, органічне виноробство);

— виробництво органічних кормів;

— заготівля органічних об'єктів рослинного світу.

Водночас втратять чинність п'ять постанов КМУ, якими було затверджено детальні правила виробництва окремих видів органічної продукції.

Постанова КМУ від 23.10.2019 р. №970 набирає чинності 06.06.2020 р.


Держапарат розростається

! Усім

Кабмін постановою «Питання утворення деяких центральних органів виконавчої влади» утворив:

— Державне агентство України з питань мистецтв як центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері мистецтв;

— Державне агентство України з питань мистецької освіти як центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері спеціалізованої мистецької освіти;

— Державне агентство розвитку молоді та громадянського суспільства України як центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у молодіжній сфері та сприяє розвитку громадянського суспільства;

— Державне агентство спорту України як центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері фізичної культури і спорту;

— Державне агентство розвитку туризму України як центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері туризму та курортів (крім здійснення державного нагляду (контролю) у сфері туризму та курортів);

— Державну інспекцію культурної спадщини України як центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику зі здійснення контролю у сфері охорони культурної спадщини;

— Державну службу охорони культурної спадщини України як центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сферах охорони культурної спадщини, музейної справи, вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей.

Діяльність зазначених центральних органів виконавчої влади спрямовується і координується Кабміном через міністра культури, молоді та спорту.

Зміни до деяких постанов КМУ набирають чинності з 01.01.2020 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 р. №995 чинна з 07.12.2019 р.


Розпочала роботу Державна митна служба

! Усім

Кабмін погодився з пропозицією Мінфіну щодо можливості забезпечення здійснення з 08.12.2019 р. Державною митною службою покладених на неї Постановою КМУ від 06.03.2019 р. №227 «Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України» функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється, з реалізації державної митної політики, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування законодавства з питань державної митної справи.

Розпорядження КМУ від 04.12.2019 р. №1217-р чинне з 04.12.2019 р.


Держпідтримку тваринників зменшать утричі

! Тваринникам

Кабмін вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки тваринництва, зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, аквакультури (рибництва), затвердженого постановою КМУ від 07.02.2018 р. №107.

Зокрема, передбачено зменшення зі 150 млн грн до 50 млн грн максимальної суми державної підтримки, що надається протягом одного бюджетного року СГ або сільськогосподарському товаровиробнику та пов'язаним із ним особам, за напрямами державної підтримки, передбаченими п. 4 Порядку.

Перенесено третій протягом року термін подання документів на отримання часткового відшкодування вартості будівництва та реконструкції об'єктів зі зберігання та переробки зерна — було «до 5 грудня», стало «до 10 грудня».

Постанова Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 р. №1004 чинна з 10.12.2019 р.


Удосконалено Положення про митні декларації

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін вніс зміни до Положення про митні декларації, затвердженого постановою КМУ від 21.05.2012 р. №450.

Зокрема, уточнено, що митна декларація М-16 на паперовому носії заповнюється державною мовою від руки або за допомогою комп'ютера у двох примірниках.

Також Положення доповнено нормою, відповідно до якої електронна митна декларація М-16 вважається оформленою за наявності внесеної до неї посадовою особою митного органу, яка завершила митне оформлення, за допомогою автоматизованої системи митного оформлення відмітки про завершення митного оформлення та накладення на таку декларацію кваліфікованого електронного підпису посадової особи митного органу, яка завершила митне оформлення.

Форму митної декларації М-16 викладено у новій редакції.

Також внесено зміни до постанови КМУ від 21.05.2012 р. №461, зокрема викладено у новій редакції перелік товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України прохідним та внутрішнім транзитом здійснюється за умови обов'язкового надання митним органам забезпечення сплати митних платежів.

З постанови №461 буде усунуто положення, яке дозволяло не надавати забезпечення сплати митних платежів під час переміщення територією України прохідним та внутрішнім транзитом товарів, зазначених у переліку, у разі коли:

— митними органами видано дозвіл на переробку товарів на митній території України або дозвіл на переробку товарів за межами митної території України за умови гарантування дотримання умов перебування товарів у митному режимі переробки на митній території або переробки за межами митної території;

— товари переміщуються морським та річковим транспортом внутрішніми водними шляхами України та/або територіальним морем України з (до) морських та річкових портів, в яких відкриті пункти пропуску через державний кордон.

Для товарів, що надходять в Україну як гуманітарна допомога, таке звільнення застосовуватиметься за умови включення їх отримувача до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги.

Зміни до постанови КМУ від 21.05.2012 р. №461 і нова форма М-16 набирають чинності з 05.01.2020 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 р. №979 чинна з 06.12.2019 р.


Оновлено порядки перерахування та повернення митних платежів

! Суб'єктам ЗЕД

Мінфін виклав у новій редакції:

— Порядок обліку та перерахування до державного бюджету митних та інших платежів, які вносяться до/або під час митного оформлення, затверджений наказом Мінфіну від 01.11.2017 р. №898;

— Порядок повернення авансових платежів (передоплати) і помилково та/або надміру сплачених сум митних платежів, затверджений наказом Мінфіну від 18.07.2017 р. №643.

Причиною оновлення порядків є передання повноважень та функцій з реалізації державної митної політики, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування митного законодавства від ДФС до Держмитслужби.

Наказ Мінфіну від 25.10.2019 р. №454 чинний з 08.12.2019 р.


Анулювання дозволу на зброю не зобов'язує її продати

! Громадянам

На виконання постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 16.10.2019 р. у справі №640/1171/19 МВС внесло зміну до Iнструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів, затвердженої наказом МВС від 21.08.98 р. №622.

З Iнструкції вилучено норму, згідно з якою у разі анулювання органом поліції дозволу на зберігання та носіння вогнепальної зброї (разом з основними частинами зброї — за наявності), пневматичної та холодної, охолощеної зброї, пристроїв вони в 15-денний строк передаються власниками на комісійний продаж або можуть бути переоформлені на особу, що має дозвіл на їх придбання.

Наказ МВС України від 18.11.2019 р. №960 чинний з 06.12.2019 р.


Оновлено процедуру досудового врегулювання у сфері енергетики та комунпослуг

! СГ сфери енергетики та комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до Порядку врегулювання спорів, що виникають між суб'єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 05.02.2019 р. №156.

Зокрема, викладено у новій редакції главу 2 «Процедура досудового врегулювання спору».

Так, з метою досудового врегулювання спору СГ має право звернутися до НКРЕКП із заявою відповідно до встановленої форми.

Заява про врегулювання спору може бути подана до НКРЕКП протягом одного року з моменту виникнення такого спору, визначеного в заяві, але не пізніше одного місяця з дня ознайомлення СГ та його незгодою з прийнятим рішенням/наданою (не наданою) відповіддю.

Заява, подана СГ з порушенням зазначеного строку, НКРЕКП не розглядається.

НКРЕКП розглядає спір протягом 45 р. д. з дати реєстрації заяви про проведення досудового врегулювання спору.

Постанова НКРЕКП від 06.12.2019 р. №2608 чинна з 11.12.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру