• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 20.11.2019 р. №1449/6/99-00-05-04-01-15/IПК

Коментована IПК:

— нагадує щодо наявності обов'язкових реквізитів у фіскальному чеку РРО у разі реалізації товару в кредит;

— наводить варіанти оприбуткування готівки у разі її надходження від покупця для погашення кредиту;

— вказує на особливість проведення операції погашення кредиту через РРО.

У сфері торгівлі всім СГ слід дотримуватися вимог Закону про РРО, який визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій.

З огляду на п. 1 та 2 ст. 3 цього закону торговельне підприємство повинне видати покупцю, що отримує товар, розрахунковий документ установленої форми на повну суму проведеної операції.

У разі проведення розрахункових операцій з відстроченням платежу або у кредит доведеться видати покупцеві фіскальний чек із зазначенням у ньому форми оплати «У КРЕДИТ».

Нагадаємо, що п. 2 розділу II Положення №131 встановлено перелік обов'язкових реквізитів касового чека, серед яких у рядку 7 зазначається форма оплати (готівкою, електронним платіжним засобом, у кредит тощо), у рядку 8 — сума коштів за цією формою оплати (додатково див. форму №ФКЧ-1, додаток 1 до Положення №13).

Отже, фіскальний чек, оформлений належним чином, повинен бути виданий покупцеві при продажу товарів у кредит. У разі реалізації товару у кредит фіскальний звіт «Z-звіт» за день реалізації міститиме інформацію про те, що товар реалізовано у кредит, та окремо відображену суму такої реалізації.

У разі використання КОРО до розділу 1 «Облік руху готівки та суми розрахунків» у колонці 5 «Загальна сума розрахунків» відображається загальна сума реалізації (з урахуванням вартості реалізованого товару у кредит). Відповідно до п. 8 гл. 4 розділу II Порядку ведення КОРО2, за бажанням СГ у графах 5 — 10 розділу 1 КОРО, зареєстрованої на РРО, можна створювати додаткові графи для зазначення сум розрахунків.

1 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. №13.

2 Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547.

Зверніть увагу: кошти, які надходять у рахунок продажу товару у кредит, вносять до скриньки РРО та пам'яті відповідного РРО шляхом виконання на цьому РРО операції «службове внесення» із наступним зазначенням на службовому документі номера фіскального чека, за яким товар реалізовано в кредит1. Якщо касир проведе операцію погашення кредиту за раніше проданий у кредит товар через РРО і видасть покупцю звичайний фіскальний чек, він просто збільшить суму розрахунків, проведених через РРО. Тому будьте уважні і врахуйте цю особливість.

Крім цього, у коментованій IПК податкові органи повідомляють, що згідно з Положенням №1482 покупець може погасити кредит шляхом внесення готівки через касу підприємства. Тоді ця операція оформляється прибутковим касовим ордером і через запис у касовій книзі.

1 Номер чека, дата та час здійснення розрахункової операції — це також обов'язкові реквізити, які наводяться у рядках 10 та 11.

2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене Постановою НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Відповідно до п. 25 Положення №148, приймають готівку до каси за прибутковим касовим ордером, підписаним головним бухгалтером або уповноваженою керівником на це особою.

До прибуткових касових ордерів можуть додаватися документи, які є підставою для їх складання.

Про приймання підприємствами готівки до каси за прибутковими касовими ордерами видається квитанція (що є відривною частиною прибуткового касового ордера), підписана головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником, підпис яких засвідчується відбитком печатки (у разі її використання).

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру