• Посилання скопійовано

Чи можна складати податкову накладну у розрізі договору?

Підприємство уклало договір про надання транспортних послуг. У вересні 2018 р. отримано передоплату (виписано ПН), але послуги за нею не було надано. У подальшому податкові накладні складалися за отриманими оплатами. Чи може підприємство складати податкову накладну у розрізі договору? Чи потрібно у номенклатурі транспортних послуг зазначати маршрут?

Порядок складання ПН

На нашу думку, порядок складання податкових накладних (зокрема, в розрізі договору або окремих рахунків/замовлень) визначається так:

— якщо сторони оформили між собою договір у спрощеній формі, тобто на підставі рахунка-фактури (без оформлення окремого письмового договору), то першу подію слід визначати в розрізі такого рахунка-фактури;

— якщо ж сторони оформили окремий письмовий договір на постачання послуг (а рахунки виписуються в межах такого договору, як правило, із посиланням на нього), тоді облік ПДВ слід вести в розрізі цього договору.

Отже, на отриману суму передоплати за транспортні послуги згідно з договором підприємство нараховує ПЗ з ПДВ і складає ПН. Якщо надалі підприємство надає послуги за тим самим договором і їх сума не перевищує суму передоплати, то складати ПН не потрібно. При подальшому отриманні передоплати ПН складається на суму такої передоплати.

Номенклатура ПН

Податківці неодноразово наголошували (наприклад, в IПК ГУ ДФС в м. Києві від 13.06.2017 р. №604/IПК/10/26-15-12-01-18), що реквізит «Номенклатура товарів/послуг продавця», який віднесено до складу обов'язкових (пп. «є» п. 201.1 ПКУ), має відповідати формулюванню у первинних документах, якими супроводжується постачання таких товарів/послуг, та не повинен містити інших даних.

Таким чином, якщо в акті виконаних робіт буде зазначено лише «транспортні послуги», з відповідною одиницею виміру, кількістю та сумою, податкову накладну необхідно складати саме з такою номенклатурою. Вимог до рівня деталізації назви послуги податківцями не встановлено. Єдине правило, щоб номенклатура у податковій накладній не відрізнялась від номенклатури у первинному документі, зокрема акті виконаних робіт.

Підприємство може зазначати у ПН «транспортні послуги», однак лише за умови, що найменування наданих послуг в акті виконаних робіт звучить аналогічно — без деталізації.

Зверніть увагу: якщо передоплату було отримано за «транспортні послуги» (без деталізації маршруту), а після цього складається акт виконаних робіт, в якому у номенклатурі деталізується маршрут, то на дату складання такого акта підприємство зобов'язане скласти РК до ПН, складеної на передоплату, в якому змінити номенклатуру так, щоб вона відповідала первинним документам.

Або ж для уникнення обов'язку складання РК підприємство може привести номенклатуру в актах виконаних робіт у відповідність до номенклатури, зазначеної у такій ПН, а саме «транспортні послуги», без деталізації маршруту.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру