• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Головного управління Державної податкової служби у Київській області від 24.10.2019 р. №970/IПК/10-36-04-01

Працювати в комфортних умовах завжди приємно. Проте платник ПДВ, який придбаває товари/послуги для господарсько-адміністративних витрат (питна вода, кава, цукор тощо), повинен звернути увагу на низку моментів:

1) п. 198.1 ПКУ — операції з придбання з ПДВ товарів (послуг) відображають у складі ПК (зрозуміло, за умови підтвердження ПН, зареєстрованою в ЄРПН);

2) п. 198.3 ПКУ — ПК нараховується незалежно від напряму використання в оподатковуваних операціях і незалежно від використання в господарській діяльності;

3) п. 198.5 ПКУ — важливо з'ясувати, коли потрібно нараховувати умовні ПЗ, і взагалі — чи потрібно застосовувати цю норму (товари використовуються в госпдіяльності і в оподатковуваних ПДВ операціях чи ні).

У коментованій IПК податківці вкотре висловлюють свою позицію з цього питання. Так от, насамперед слід з'ясувати, чи компенсуються покупцями витрати на придбання питної води, кави, цукру тощо. Тобто чи збільшується база оподаткування ПДВ на цю складову витрат, чи ні?

За п. 11 П(С)БО 16, перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) установлюються підприємством. Усі понесені витрати відображаються за дебетом рахунку 23 з подальшим визначенням собівартості реалізованих послуг Д-т 903 К-т 23.

Наприклад, платник ПДВ займається проведенням презентацій, семінарів тощо. Враховуючи специфіку діяльності, до собівартості послуги з проведення семінару відноситимуться витрати на придбання води, кави, чаю, цукру тощо. У цьому разі п. 198.5 ПКУ не застосовується й умовні ПЗ не нараховуються, бо такі витрати є складовою бази оподаткування ПДВ.

А от якщо витрати понесені з метою створення комфортних умов власним працівникам, на жаль, уникнути умовних ПЗ за п. 198.5 ПКУ не вдається.

База оподаткування визначається за п. 189.1 ПКУ, за товарами/послугами — виходячи з вартості їх придбання.

Тому не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду складають ПН за нарахованими умовними ПЗ, в обліку роблять проведення Д-т 643 К-т 641. Суми нарахованого податку відобразять у витратах Д-т 20 К-т 643, а потім Д-т 92-94 К-т 20.

Але з огляду на позицію податківців, висловлену в IПК ДФСУ від 23.05.2019 р. №2343/6/99-99-15-03-02-15/IПК, підприємство — платник ПДВ може до ціни продажу товару (продукції) закладати адміністративні витрати (питна вода, кава, цукор тощо).

Тоді виконується вимога — вартість понесених витрат включається до складу витрат та до вартості інших товарів, операції з постачання яких є об'єктом оподаткування. Це означає, що база оподаткування інших товарів збільшується на цю складову «таких» витрат і компенсується покупцями.

У цьому разі потрібно розробити калькуляцію ціни одиниці товару/готової продукції/послуги (інший подібний документ), що містить у своєму складі вартість «таких» витрат. Рекомендуємо про калькуляцію ціни товару прописати в наказі про організацію бухгалтерського обліку підприємства.

Фактично мета нарахування умовних ПЗ — це компенсація нарахованого раніше ПК з ПДВ, на який платник не має права.

Зверніть увагу: якщо платник ПДВ вирішить не відображати вхідний ПК, це зовсім не звільняє від нарахування умовних ПЗ. Обов'язок нарахувати ПЗ з ПДВ виникає незалежно від того, включили чи ні у звітному періоді податкову накладну до ПК, тож пам'ятайте про це.

Єдиний випадок, коли умовних ПЗ немає, — це придбання питної води, кави, цукру тощо у неплатників ПДВ.

У будь-якому разі, аби в майбутньому уникнути непорозумінь із контролюючими органами, радимо звернутися до своєї ДПС за власною IПК.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру