• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 05.11.2019 р. №1187/6/99-00-07-03-02-15/IПК

Загальне правило: згідно з п. 201.1 ПКУ на дату виникнення ПЗ платник ПДВ зобов'язаний скласти податкову накладну. У більшості випадків дата ПЗ визначається за правилом першої події. Але за певних умов виписування ПН можна й полегшити.

Якщо протягом місяця одному покупцю постачаються товари/послуги два та більше разів на місяць, таке постачання має всі ознаки ритмічного згідно з п. 201.4 ПКУ. За цією нормою постачальнику дозволено складати відповідному покупцю — платнику ПДВ зведену ПН1 не пізніше останнього дня місяця з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг протягом такого місяця.

Платники ПДВ самостійно визначають товари/послуги, постачання яких має безперервний або ритмічний характер, виходячи з умов договору, в якому потрібно визначити, з якою періодичністю в межах місяця складатимуться зведені ПН. Головне — виконання вимоги щодо кількості постачань протягом місяця! Якщо протягом місяця здійснюється декілька оплат і лише одне постачання, права на зведену ПН немає.

Якщо на дату складання зведеної ПН є залишок отриманої у цьому місяці передоплати, яка «не закрита» постачанням, таке перевищення вважається авансом, і на цю суму складають звичайну ПН у загальному порядку, але також не пізніше останнього дня місяця.

Отже, зведену ПН згідно з п. 201.4 ПКУ можна складати на всі здійснені протягом місяця ритмічні постачання, тоді на кожну отриману передоплату в межах місяця ПН не складають. Зведені податкові накладні2 не складають на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

1 Покупцям — неплатникам податку складається загальна зведена ПН.

2 Крім зведених ПН, складених у разі здійснення операцій, визначених п. 44 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, але тут діє касовий метод визначення ПЗ та ПК з ПДВ.

У разі складання зведеної податкової накладної у графі «Зведена податкова накладна» зазначають код ознаки 4. Особливість складання зведеної ПН уточнено у п. 19 Порядку №1307.

Зверніть увагу, що у роз'ясненнях ДПС (ЗIР, підкатегорія 101.16) податківці бажають бачити у договорі з покупцем рішення про ритмічний характер постачання. Тобто порядок виписування зведених ПН слід погодити у договорі. Але у ПКУ такої вимоги немає! I взагалі постачальник не має обов'язку складати зведені ПН при ритмічних постачаннях — завжди є право вибору.

Проте якщо постачальник прийняв рішення складати зведені ПН за ритмічними поставками, то слід бути впевненим, що вони будуть. Адже неритмічність постачаннями може додати неприємностей, передусім постачальнику, наприкінці місяця. А саме: якщо протягом місяця не було ритмічних постачань і за першою подією — отримання авансу — ПН не складалась і минуло більше 15 к. д., то це втрачений час для реєстрації ПН в ЄРПН, що загрожує штрафом за п. 120-1 ПКУ.

Тому за отриманим авансом постачальник має право:

— скласти ПН за першою подією за загальними правилами;

— не пізніше останнього дня місяця скласти зведену ПН за ритмічними постачаннями за підсумками місяця.

Приклад Платник ПДВ 01.10.2019 р. отримав аванс у сумі 12000,00 грн.

Постачання товару відбувалось:

07.10.2019 р. — на суму 3600,00 (600 грн ПДВ);

21.10.2019 р. — на суму 4800,00 (800 грн ПДВ).

Не пізніше 31.10.2019 р. потрібно скласти зведену ПН на суму 8400,00 (1400 грн ПДВ) і також скласти ПН за загальними правилами на суму залишку оплати 3600,00 грн — так само 31.10.2019 р.

За умовами прикладу попередня оплата однією сумою дає право покупцю — платнику ПДВ на формування ПК на підставі кількох ПН: зведеної та на суму авансу.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру