• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Національного банку України від 16.05.2019 р. №57-0007/26039

Як випливає з п. 10 розділу II Положення №148, на яке посилається Нацбанк у коментованому листі, для платника ситуація така:

— якщо він оплачує зі свого банківського рахунку (зокрема, і за допомогою платіжної картки), — це безготівковий розрахунок;

— якщо ж він здійснює оплату готівкою (зокрема, шляхом унесення такої готівки до каси банку або небанківської фінустанови), — це готівковий розрахунок.

А ось для отримувача коштів, як зазначає НБУ, зарахування коштів на рахунки торговців, незалежно від способу ініціювання цих переказів (або шляхом перерахування коштів з рахунка на рахунок, або внесення готівкових коштів для подальшого переказу за допомогою платіжних пристроїв) є безготівковими розрахунками.

Які висновки можна зробити?

По-перше, щодо можливості «єдинника» приймати кошти через ті чи інші платіжні системи, щоб відповідати умові п. 291.6 ПКУ — проведення розрахунків виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Річ у тім, що, як було зазначено у листі, Закон №2346 не містить терміна «грошові розрахунки». А без роз'яснень від НБУ «єдиннику» важко визначити, які платежі йому можна приймати/здійснювати, а які — ні.

У коментованому листі всі легальні шляхи здійснення платежів (готівкові та безготівкові) зазначені. На нашу думку, це означає: якщо, наприклад, платіж відповідає ознакам безготівкового, він не заборонений для здійснення платником єдиного податку.

Хоча у податківців своя точка зору щодо цього. Нагадаємо, що наприкінці минулого року ГУ ДФС у м. Києві видало IПК від 20.12.2018 р. №5313/IПК/26-15-13-06-09, в якій зазначило: «єдинник» не може приймати або здійснювати оплату за допомогою LiqPay. Та ось нарешті маємо роз'яснення від НБУ, яке, сподіваємось, поставить крапку в цій дискусії.

По-друге, класифікація платежу як готівкового або безготівкового важлива для визначення дати та суми доходу, зокрема якщо розрахунок здійснюється за допомогою платіжних карток або терміналів, а кошти надходять на рахунок наступного дня.

Зверніть увагу, що класифікація розрахунку за допомогою картки як безготівкового не звільняє СГ від застосування РРО (у визначених для його системи оподаткування випадках). Позаяк РРО застосовується при розрахункових операціях, які, своєю чергою, є прийманням від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

Наприклад, якщо «єдинник» приймає оплату через інтернет-еквайринг із застосуванням платіжних карток за допомогою платіжних систем, він зобов'язаний використовувати РРО1. А от якщо покупець пішов до банку і сплатив через нього на рахунок продавцю (зокрема, і готівкою через касу банку), то такий платіж не проводиться через РРО.

1 Див. IПК ГУ ДПС у Львівській області від 18.09.2019 р. №284/IПК/10/13-01-05-08-10 та коментар «ДК» у «ДК» №42/2019.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру