• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 10.09.2019 р. №101/6/99-00-07-03-02-15/IПК

Згідно з пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів (послуг), місце постачання яких, відповідно до ст. 186 ПКУ, розташоване на митній території України.

Отже, щоб вирішити, чи оподатковується ПДВ передача підряднику паливної смарт-картки, слід визначити, чи є це постачанням товарів/послуг на території України. Податківці в коментованій IПК вважають, що ні.

Вони зазначають, що якщо підприємство укладає договори перевезення вантажів з іншими СГ і забезпечує їх паливними смарт-картками, які придбаваються товариством у постачальників пального, то переходу права власності на таке пальне не відбувається. Тому податківці роблять висновок: позаяк право власності на пальне не переходить, то на суму використаного підрядником пального підприємство-замовник ПЗ з ПДВ не нараховує.

Це, звісно, спрощує життя замовнику робіт. Але не слід забувати, що IПК має індивідуальний характер і захистить під час податкової перевірки лише того, хто її для себе отримав. Тому, якщо платник податку планує використовувати озвучений податківцями підхід, йому варто отримати власну IПК.

А як же податковий кредит? Слід пам'ятати, що паливні картки передбачають здійснення постачальнику певної передоплати за таке пальне. I сплачує за таке пальне, як правило, покупець, якому постачальник і надає паливну картку. Якщо такий покупець є платником ПДВ, він отримує право на податковий кредит на підставі відповідним чином складеної і зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної.

Але ж пальне використав підрядник! Якщо податківці не вважають, що передача йому пального замовником є постачанням, то чи не призведе таке використання до виникнення ПЗ з ПДВ? У коментованій IПК податківці вважають, що ні. I все тому, що підрядник використав пальне не просто так, а виконуючи роботи для замовника, який передав смарт-картку.

Зважаючи на те що пальне було використано в господарській діяльності (використано перевізниками для виконання послуг за договором для замовника), ДПСУ у коментованій консультації роз'яснює, що при здійсненні такої операції п. 198.5 ПКУ не застосовується, а ПК, сформований платником податку при придбанні таких смарт-карток, що передаються, не коригується.

А от якби платник податку забезпечував смарт-картками сторонню організацію, що не виконує робіт на його користь, то ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ все ж таки довелося б донарахувати.

Наприкінці зверніть увагу! У коментованій консультації податківці зауважують, що договором між виконавцем і замовником передбачено норми використання пального та мету його використання (в цьому випадку вантажні перевезення).

Вважаємо, що це є важливою умовою для подальшого доведення податківцям «господарського» напряму використання такого пального.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру