• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної податкової служби України від 30.09.2019 р. №475/6/99-00-07-02-02-15/IПК

Напередодні складання декларації з податку на прибуток за три квартали платникам податку на прибуток, які надавали у цьому кварталі безповоротну фінансову допомогу або постачали безоплатно товари, роботи, послуги, потрібно проаналізувати податковий статус отримувачів такої допомоги. Тому що платникам, які коригують фінансовий результат до оподаткування на різниці, не слід забувати про пп. 140.5.9, 140.5.10 та 140.5.14 ПКУ. Адже за відповідності наведеним у цих підпунктах умовам слід збільшити фінрезультат до оподаткування звітного періоду.

Різниці за наведеними нормами відобразяться у рядку 03 РI декларації з розшифруванням у рядку 3.1.9 та/або 3.1.10 чи 3.1.14 додатка РI.

1. Різниця за пп. 140.5.9 ПКУ виникає1, якщо підприємство було дарувальником для неприбуткової організації, яка на дату отримання безповоротної фіндопомоги або товару, робіт, послуг внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

1 За винятком, зазначеним у п. 33 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ.

Причому різниця виникає не на всю суму, а лише у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року. Отож при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток за три квартали 2019 року бухгалтерський фінрезультат звітного періоду підлягає коригуванню на суму, яка перевищує 4% значення показника об'єкта оподаткування, відображеного у рядку 04 за попередній 2018 звітний рік. А от якщо в попередньому році не було оподатковуваного прибутку, то збільшити фінрезультат доведеться на всю суму (хоча для платників, які визначають різниці, це лише теоретично).

Якщо неприбутковій організації безоплатно надавалися товари, роботи або послуги, їх вартість визначається для розрахунку 4-відсоткового ліміту за їх балансовою вартістю на момент безкоштовної передачі.

А от якщо обдарованим була неприбуткова організація — суб'єкт сфери фізичної культури і спорту1, різниця за пп. 140.5.14 ПКУ виникає аналогічно не на всю суму, а у розмірі, що перевищує 8% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Перевірити статус неприбуткової організації на дату отримання допомоги можна через електронний кабінет Реєстр неприбуткових установ та організацій (https://cabinet.tax.gov.ua/registers)2.

1 Дитячо-юнацька спортивна школа, центр олімпійської підготовки, школа вищої спортивної майстерності, центр фізичної культури і спорту інвалідів, спортивна федерація з олімпійських видів спорту.

2 Є можливість завантажити та роздрукувати для підтвердження таку інформацію окремо за кожною неприбутковою організацією, щодо якої міститься інформація в Реєстрі.

I насамкінець: якщо неприбуткова організація була класичним покупцем, тобто товари, роботи, послуги їй було надано за компенсацію, різниць у податковому обліку не виникає.

2. Якщо отримувачем безповоротної фінансової допомоги або безоплатно наданих товарів, робіт, послуг є неплатник податку на прибуток (крім фізичних осіб), зокрема юрособа — платник єдиного податку або підприємець, а також платник податку на прибуток — «нульовик» відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ, підприємству-надавачу необхідно збільшувати фінансовий результат до оподаткування на суму такої допомоги.

Зверніть увагу: в IПК ДФСУ від 01.08.2019 р. №3610/6/99-99-15-02-02-15/IПК (див. «ДК» №42/2019) податкові органи інформують: якщо отримувач допомоги не є платником податку на прибуток на загальних підставах та не має статусу неприбуткової організації (наприклад, міжнародна бізнес-асоціація), то фінрезультат коригується на всю суму допомоги.

3. Якщо отримувач безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) є платником податку на прибуток на загальних підставах або фізичною особою, то підприємство — надавач безповоротної фінансової допомоги коригування на різниці не здійснює.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру