• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Міністерства фінансів України від 24.04.2019 р. №11310-09-63/11490

Запізніла реєстрація «мінусового» РК

Позиції ДФСУ і Мінфіну в цьому питанні збігаються — несвоєчасна реєстрація РК на зменшення суми ПДВ призведе до накладання штрафу. Розгляньмо це питання докладніше на підставі роз'яснень відповідних органів.

Питання, чи застосовуватимуться штрафи за несвоєчасну реєстрацію «мінусового» РК (РК на зменшення), давно непокоїть всіх платників податку. Проблема в тому, що штрафи за п. 120-1.1 ПКУ визначаються виходячи з суми ПДВ, зазначеної у таких ПН або РК, а в цьому випадку така сума ПДВ є від'ємною.

Позиція податківців

У листі ДФСУ від 19.03.2019 р. №857/4/99-99-12-02-01-13 (див. «ДК» №26/2019) податківці висловили свою позицію, яка полягає в тому, що платники податків мають бути рівними перед законом, у т. ч. і в частині невідворотності настання визначеної законом відповідальності у разі порушення податкового законодавства. I у випадку складання РК до ПН на зменшення суми компенсації вартості товарів (послуг) їх постачальнику сума штрафної санкції, розмір якої визначено п. 120-1.1 ПКУ, має розраховуватися виходячи з абсолютної величини суми податку, зазначеної у такому РК (тобто без урахування того, що сума ПДВ є від'ємною).

Проте позаяк це питання не регламентоване ПКУ та має неоднозначне трактування, податківці у зазначеному вище листі звернулися до Мінфіну із проханням підтвердити або спростувати доречність такого підходу до накладання штрафів за п. 120-1.1 ПКУ.

Що відповів Мінфін?

Мінфін, своєю чергою, у листі від 24.04.2019 р. №11310-09-63/11490 (див. «ДК» №26/2019) підтримав позицію податківців і зазначив, що сума штрафу розраховується з суми податку, зазначеної у РК, в якому передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів (послуг) виходячи з абсолютної величини значення такої суми податку. Тобто знак «мінус» перед сумою такого ПДВ не братиметься до уваги.

Коли штрафи за невчасну реєстрацію РК не застосовуються?

Крім того, Мінфін зазначив, що у разі порушення платником податку граничного строку реєстрації або відсутності реєстрації в ЄРПН РК до ПН, що не надаються отримувачу (покупцю), складені на постачання товарів (послуг) для операцій, які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою, штрафні санкції, передбачені ст. 120-1 ПКУ, не застосовуються.

При цьому звертаємо увагу, що для такого звільнення від штрафів для РК мають одночасно виконуватись обидві зазначені умови (отримувачем є неплатник і операція звільнена від оподаткування або оподатковується за нульовою ставкою).

З якої дати розраховується строк реєстрації РК?

Відповідно до п. 201.10 ПКУ для РК, що реєструються покупцем, встановлено строк реєстрації протягом 15 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

Проте Кодексом або Порядком №1307 жодного механізму фіксації дати отримання покупцем від постачальника такого РК не передбачено.

Звернув на це увагу і Мінфін, зокрема зазначивши, що на сьогодні форма ПН, затверджена Наказом МФУ №1307, не містить такого реквізиту, як дата отримання РК до ПН отримувачем (покупцем). Останніми змінами, що були внесені у лютому 2019 р. та ініційовані ДФС, не передбачено запровадження реквізиту щодо дати отримання РК до ПН отримувачем (покупцем).

Відповідно, фахівці Мінфіну запропонували ДФС під час підготовки проекту наказу щодо внесення змін до форми ПН та порядку її заповнення розглянути можливість внесення необхідних змін, які стосуються зазначеного вище питання.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру