• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 23.05.2019 р. №2337/6/99-99-15-03-02-15/IПК

У коментованій IПК податкові органи аналізують порядок оподаткування ПДВ, а точніше, відсутність об'єкта оподаткування у разі постачання послуг із розроблення програмного забезпечення нерезидентам без отримання на нього майнових прав.

Порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання зазначених у зверненні послуг безпосередньо залежить від місця їх постачання. Тому що відповідно до п. 186.3 ПКУ місцем постачання зазначених у цьому пункті послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання, або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання.

До таких послуг належать, зокрема, послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації.

Адже за загальним правилом п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України відповідно до ст. 186 Кодексу.

Отже, якщо отримувачем послуг, які зазначені у пп. «в» п. 186.3 ПКУ, є нерезидент (такий нерезидент не має постійного представництва на території України), то місцем постачання таких послуг є територія за межами митної території України.

Тому операція резидента-постачальника з постачання таких послуг нерезиденту-покупцю не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Проте додамо, що у питаннях з IТ-послугами важливу роль відіграє юридичне оформлення ЗЕД-договору, в якому чітко зазначено суть послуг1. Позаяк за всіма іншими послугами (окрім зазначених у п. 186.2 та 186.3 ПКУ) згідно з п. 186.4 ПКУ місцем постачання є місце реєстрації постачальника. Але щодо IТ потрібно пам'ятати про спецнорму п. 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ. Відповідно до неї тимчасово з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023 року звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті.

1 Враховуючи деталі запитання, слід ознайомитися зі ст. 424 ЦКУ «Майнові права інтелектуальної власності».

До програмної продукції ця норма також відносить результат комп'ютерного програмування. Зверніть увагу: у п. 186.3 ПКУ йдеться про «послуги з розроблення ПЗ».

У коментованій IПК податківці докладно не аналізують суть послуг, а дарма. Рекомендуємо звернути увагу на IПК ДФСУ від 16.05.2018 р. №2183/6/99-99-15-03-02-15/IПК, де сказано: якщо IТ-послуги є складовою частиною постачання програмної продукції, операція звільняється від оподаткування ПДВ за п. 26-1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

Платник ПДВ, який отримав коментовану IПК, може користуватися нею, а от інші постачальники IТ-послуг повинні детально проаналізувати умови своїх договорів і з'ясувати суть госпоперацій, що за ним відбуваються, або також отримати IПК.

У будь-якому разі, якщо здійснюються операції, звільнені від оподаткування відповідно до п. 26-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, або ті, які не оподатковуються цим податком за п. 186.3 ПКУ або пп. 196.1.6 ПКУ (виплата роялті у грошовій формі), слід пам'ятати про вимогу п. 198.5 ПКУ. Тоді за товарами/послугами, необоротними активами, які придбані/виготовлені з ПДВ і які призначаються для використання або починають використовуватися у зазначених операціях, треба нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру