• Посилання скопійовано

Що нового

Уряд підтримає розвиток індустрії програмної продукції України у 2019 році

! Розробникам ПЗ

Кабмін затвердив план заходів з підтримки розвитку індустрії програмної продукції України на 2019 рік.

Зокрема, передбачено розробити функціональні модулі електронного рецепта на лікарські засоби та електронного направлення на медичне обслуговування відповідного виду лікарями різних спеціальностей у складі «Електронної системи охорони здоров'я», а також програмне забезпечення для щоденного збору та опрацювання оперативної інформації про хід проведення польових робіт.

Також передбачається сприяти підвищенню рівня кіберзахисту, створенню захищеної програмної продукції шляхом популяризації впровадження захищених операційних систем українського виробництва з підтвердженням їх відповідності вимогам законодавства у сфері захисту інформації, що гармонізоване з міжнародними стандартами у сфері захисту інформації, інформаційної безпеки, та впровадження в національні програмні продукти національних стандартів, гармонізованих із міжнародними, які визначають механізми захисту інформації та вимоги до рівня безпеки у сфері електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг.

Розпорядження КМУ від 22.05.2019 р. №353-р чинне з 22.05.2019 р.


Порядок оформлення поштового відправлення податкових декларацій скасовано

! Фізособам і юрособам

Кабмін визнав такими, що втратили чинність, деякі свої постанови з питань звітності:

від 20.03.95 р. №197 «Про заходи поліпшення нормування праці в народному господарстві»;

від 28.07.97 р. №799 «Про затвердження Порядку оформлення поштових відправлень з вкладенням матеріалів звітності, розрахункових документів і декларацій».

Крім того, з 01.01.2020 р. втратить чинність Постанова КМУ від 20.07.96 р. №830 «Про затвердження Типового положення з планування, обліку і калькулювання собівартості науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт».

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.05.2019 р. №419 чинна з 28.05.2019 р.


Визначено критерії ризику для бюро кредитних історій

! Бюро кредитних історій

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності зі збирання, оброблення, зберігання, захисту, використання інформації, яка складає кредитну історію, та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Ними є:

— строк провадження діяльності зі збирання, оброблення, зберігання, захисту, використання інформації, яка складає кредитну історію;

— кількість порушень вимог законодавства у сфері формування та обігу кредитних історій, виявлених протягом останніх 3 років, що передують плановому періоду;

— кількість позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері діяльності бюро кредитних історій, проведених щодо суб'єкта господарювання протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду, з підстав, передбачених абз. 3, 5, 7, 9 ч. 1 ст. 6 Закону про держнагляд.

Віднесення СГ до високого, середнього або незначного ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними у додатку 2, за такою шкалою:

— від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

— від 21 до 40 балів — середнього;

— від 0 до 20 балів — незначного.

Планові заходи держнагляду (контролю) у зазначеній сфері здійснюються за діяльністю СГ, яка віднесена до:

— високого ступеня ризику — не частіше одного разу на 2 роки;

— середнього — одного разу на 3 роки;

— незначного — одного разу на 5 років.

У разі коли за результатами планових та позапланових заходів держнагляду (контролю) протягом останніх 5 років для СГ, які віднесені до середнього ступеня ризику, та протягом останніх 10 років для СГ, які віднесені до незначного ступеня ризику, у СГне виявлено істотних порушень вимог законодавства у сфері ринків фінпослуг, наступний плановий захід держнагляду (контролю) щодо такого СГ проводиться не раніше ніж через період часу, встановлений для відповідного ступеня ризику, збільшений в 1,5 разу.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.05.2019 р. №422 чинна з 29.05.2019 р.


Доповнено перелік забезпечення для розрахунку банками економічних нормативів

! Банкам

Нацбанк затвердив зміни до Iнструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затвердженої постановою НБУ від 28.08.2001 р. №368.

Зокрема, доповнено перелік забезпечення, яке банки можуть враховувати під час розрахунку нормативів кредитного ризику, забезпеченням у вигляді:

— цінних паперів, емітованих Нацбанком, центральними органами виконавчої влади України або гарантованих Кабміном;

— облігацій міжнародних фінансових організацій;

— банківських металів (крім нормативу Н9).

При цьому під час розрахунку нормативу максимального кредитного ризику за операціями з пов'язаними особами (Н9) не враховуватиметься грошове покриття у вигляді застави майнових прав на кошти, розміщені на вкладному (депозитному) рахунку в банку-кредиторі.

Ці зміни застосовуються до нових договорів, укладених банком із дня, наступного за днем офіційного опублікування постанови. За договорами, укладеними до дня офіційного опублікування постанови, забезпечення у вигляді застави майнових прав на кошти, розміщені на вкладному (депозитному) рахунку в банку-кредиторі, враховуватиметься до завершення строку погашення боргу за умови дотримання встановлених Нацбанком умов.

Водночас визначено умови, за яких може враховуватися забезпечення під час розрахунку нормативів кредитного ризику, та строки його врахування (нова глава 5 розділу VI Iнструкції).

Постанова НБУ від 21.05.2019 р. №71 набирає чинності 02.07.2019 р.


Нацбанк змінив порядок надання ліцензії банкам

! Банкам

Національний банк вніс зміни до Положення про ліцензування банків, затвердженого постановою НБУ від 22.12.2018 р. №149.

Змінами Положення приведено у відповідність до Закону «Про валюту і валютні операції». Крім того, вдосконалено окремі процедури ліцензування банків, зокрема:

— вилучено норми щодо генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій;

— уточнено порядок розрахунку власних коштів фізичних осіб;

— уточнено перелік інформації, яку щорічно мають подавати власники істотної участі;

— визначено випадки зупинення перебігу строків розгляду документів про погодження керівників банку;

— визначено форму бланка банківської ліцензії.

Постанова Правління НБУ від 27.05.2019 р. №72 чинна з 29.05.2019 р.


Нове у вимогах до положення про винагороду членів наглядової ради АТ

! Акціонерним товариствам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до Вимог до положення про винагороду та звіту про винагороду членів наглядової ради та виконавчого органу акціонерного товариства, затверджених рішенням НКЦПФР від 25.09.2018 р. №659.

Зокрема, уточнено, що положення про винагороду членів наглядової ради та положення про винагороду членів виконавчого органу (далі — Положення про винагороду) переглядають щороку.

Питання щодо доцільності внесення змін до положення про винагороду членів наглядової ради розглядають на кожних річних загальних зборах товариства. Якщо вносять зміни до положення про винагороду членів наглядової ради, акціонерам надають опис пропонованих змін до політики винагороди порівняно з попереднім роком (періодом). Опис розміщують на веб-сайті АТ.

Також передбачено, що АТ забезпечує акціонерам можливість ознайомитися з проектами положення про винагороду членів виконавчого органу та звіту про винагороду членів виконавчого органу або змінами до них (у разі внесення таких змін). Проект положення про винагороду членів виконавчого органу або зміни до нього (у разі внесення таких змін) розміщують на веб-сайті АТ. Положенням про винагороду членів виконавчого органу можуть бути визначені шляхи доступу акціонерів до проекту звіту про винагороду членів виконавчого органу або змін до нього (у разі внесення таких змін).

Строк для надання пропозицій акціонерами, який встановлює наглядова рада, не може бути менше ніж 10 робочих днів.

Наглядова рада у разі надходження пропозицій акціонерів до проекту положення про винагороду членів виконавчого органу та звіту про винагороду членів виконавчого органу або змін до них (у разі внесення таких змін) зобов'язана розглянути всі пропозиції акціонерів, що надійшли у встановлені строки, та врахувати їх або надати обґрунтовану відповідь щодо причин їх відхилення. Узагальнені результати розгляду таких пропозицій повідомляють усім акціонерам у встановленому наглядовою радою порядку.

Також визначено, що положення про винагороду ПАТ розміщують на веб-сайті ПАТ. Положеннями про винагороду можуть бути визначені шляхи доступу акціонерів до звіту про винагороду членів наглядової ради та звіту про винагороду членів виконавчого органу ПАТ.

ПрАТ забезпечує доступ до положень про винагороду та звіту про винагороду членів наглядової ради, звіту про винагороду членів виконавчого органу у спосіб, передбачений законодавством.

Рішення НКЦПФР від 09.04.2019 р. №210 чинне з 04.06.2019 р.


Антидемпінгові заходи до імпорту цементу з Росії, Білорусі та Молдови

! Iмпортерам цементу

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі повідомила про застосування остаточних антидемпінгових заходів щодо імпорту в Україну товару, що має такий опис:

цемент, зокрема клінкери цементні та портландцемент, що класифікуються згідно з УКТЗЕД за кодами: 2523 10 00 00, 2523 29 00 00, походженням з Російської Федерації, Республіки Білорусь та Республіки Молдова.

Остаточні антидемпінгові заходи застосовуються строком на 5 років шляхом запровадження справляння остаточного антидемпінгового мита за ставкою:

для виробника ЗАТ «Осколцемент» (309504, Російська Федерація, Бєлгородська обл., м. Старий Оскол, майданчик цемзаводу) та експортера ЗАТ «ЄВРОЦЕМЕНТ трейд» (107045, Російська Федерація, м. Москва, Малий Головін провулок, будинок 3, будівля 1) — 114,95%;

для інших виробників/експортерів товару походженням з Російської Федерації — 114,95%;

для виробників/експортерів товару походженням з Республіки Білорусь — 57,03%;

для виробника/експортера ЗАТ «Рибницький цементний комбінат» (5500, Республіка Молдова, м. Рибниця, вул. Запорожця, 1) — 94,46%;

для інших виробників/експортерів товару походженням з Республіки Молдова — 94,46%.

Остаточне антидемпінгове мито справляється у відсотках до митної вартості товару.

Iмпорт на митну територію України товару, що є об'єктом застосування антидемпінгових заходів, без сертифіката про походження або інших документів про походження товару, визначених міжнародними угодами про вільну торгівлю, згода на обов'язковість яких надана ВРУ, та в разі неможливості визначення його походження здійснюється зі сплатою остаточного антидемпінгового мита за найвищою ставкою.

Рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі
від 21.05.2019 р. №АД-417/2019/4411-03 набирає чинності з 27.06.2019 р.


Зміни в Положенні про фінмоніторинг

! Суб'єктам первинного фінмоніторингу

Мінфін наказом від 08.04.2019 р. №142 затвердив зміни до:

Порядку проведення перевірок Державною службою фінансового моніторингу України суб'єктів первинного фінансового моніторингу, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №436;

Порядку формування облікового ідентифікатора та надання довідки про обліковий ідентифікатор, затвердженого наказом Мінфіну від 08.06.2015 р. №542;

Положення про здійснення фінансового моніторингу суб'єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання і нагляд за діяльністю яких здійснює Державна служба фінансового моніторингу України, затвердженого наказом Мінфіну від 23.07.2015 р. №662.

Зокрема, змінами до Положення уточнено, що під час ідентифікації та верифікації суб'єкт вживає заходів щодо встановлення особи шляхом отримання її ідентифікаційних даних, передбачених ст. 9 Закону №1702-VII, та встановлює (підтверджує) відповідність особи клієнта (представника клієнта) у його присутності отриманим ідентифікаційним даним.

Iдентифікація клієнта здійснюється шляхом отримання його ідентифікаційних даних на підставі офіційних документів та/або інформації, одержаної від клієнта (представника клієнта), а також з інших джерел, якщо така інформація є відкритою.

Верифікація клієнта здійснюється на підставі поданих офіційних документів або засвідчених в установленому порядку їх копій.

Уповноважений працівник суб'єкта в присутності особи, яка укладає договір про надання послуг (представника особи), знімає копії відповідних документів, на підставі яких здійснюється верифікація клієнта (особи), та договорів із клієнтом. Зазначені копії засвідчуються підписами уповноваженого працівника суб'єкта та клієнта (особи), який укладає договір про надання послуг, як такі, що відповідають оригіналу, і зберігаються у суб'єкта в порядку, визначеному у Правилах фінансового моніторингу.

Наказ Мінфіну від 08.04.2019 р. №142
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 04.06.2019 р. офіційно не опублікований


Звіт про використання об'єктів авторського права і суміжних прав в ефірі

! Телерадіоорганізаціям

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України відповідно до ст. 4 і 20 Закону «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» затвердило форму звіту телерадіоорганізацій про використання об'єктів авторського права і (або) суміжних прав в ефірі телерадіоорганізації. Нагадаємо, що відповідно до ст. 59 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» телерадіоорганізація зобов'язана щороку до 31 березня подавати до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, звіт за попередній (звітний) рік діяльності про використання об'єктів авторського права і (або) суміжних прав, а саме музичних творів, аудіовізуальних творів, фонограм (відеограм) та зафіксованих у них виконань, у телерадіоефірі телерадіоорганізації.

Наказ Мінекономрозвитку від 17.04.2019 р. №647
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 04.06.2019 р. офіційно не опублікований


Новий порядок узгодження дозволів на ввезення/вивезення наркотичних засобів

! Фармацевтам

СБУ та МОЗ затвердили Iнструкцію про порядок узгодження зі Службою безпеки України видачі дозволів на право ввезення на територію України та вивезення з території України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Iнструкція стосується наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до переліку, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2000 р. №770.

Узгодження видачі дозволів із СБУ здійснюється відповідно до вимог п. 2 Порядку видачі дозволів на право ввезення на територію України, вивезення з території України або транзиту через територію України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою КМУ від 03.02.97 р. №146.

Водночас втрачає чинність Наказ СБУ та МОЗ від 23.09.2002 р. №224/350 «Про затвердження Iнструкції про порядок узгодження зі Службою безпеки України видачі сертифікатів на ввезення в Україну та вивезення з України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів».

Наказ СБУ та МОЗ від 22.04.2019 р. №657/947
набирає чинності після офіційного опублікування,
станом на 04.06.2019 р. офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру