• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Міністерства фінансів України від 26.02.2019 р. №11220-16-63/5675

Мінфін спинився на питаннях встановлення трудових обов'язків працівника, відображення в обліку придбання товару за власні кошти працівника, а також відповів на головне запитання: чи є відшкодування витрат працівника на придбання за власні кошти товару для нього додатковим благом.

Зокрема, на підставі ст. 21, 29 та 30 КЗпП Мінфін дійшов висновку: якщо працівник у межах його трудових обов'язків придбаває товар, то незалежно від того, за власні чи підзвітні кошти він це робить, такі відносини слід розглядати як трудові.

Окремо Мінфін приділив увагу підтвердженню факту здійснення господарських операцій. У разі придбання за власні кошти працівник має подати авансовий звіт. Якщо керівник підприємства підтверджує доцільність та обґрунтованість придбання товарів для потреб підприємства та затверджує звіт, то в обліку такі зобов'язання слід відобразити як зобов'язання перед підзвітною особою за кредитом субрахунку 372.

Та все це не є новиною. А ось наприкінці листа фахівці Мінфіну дійшли до питання, яке завдяки торішнім фіскальним роз'ясненням від ДФС хвилює більшість роботодавців.

Вони навели судову практику зі скасування IПК щодо визнання відшкодованої суми за придбаний товар доходом працівника. Скасовану IПК ДФСУ від 23.02.2018 р. №765/6/99-99-12-02-03-15/IПК ми наводили в «ДК» №13/2018 і коментували «ДК».

На підставі судових рішень Мінфін виклав і власну позицію: якщо дотримано вимоги щодо доцільності та обґрунтованості здійснених працівником витрат з виконання дорученої йому роботи, то виплачена такому працівникові сума компенсації не є його доходом для потреб 0оподаткування ПДФО і військовим збором.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру