• Посилання скопійовано

Наявність сніданку у рахунку на проживання в готелі не зменшує неоподатковуваного розміру добових

Чи впливає наявність сніданку в рахунку на проживання в готелі на розмір добових витрат? Чи зменшується в такому випадку неоподатковуваний розмір добових витрат? Яким чином підприємство може встановити розмір добових витрат?

Положення про відрядження та розмір добових

Відрядження працівників органів державної влади, підприємств, установ та організацій, що повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів, регулює Iнструкція №591. При цьому інші підприємства та організації також можуть використовувати Iнструкцію №59 як допоміжний (довідковий) документ, вимоги якого для них не є обов'язковими.

1 Iнструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну України від 13.03.98 р. №59.

Приватне підприємство має право розробити власне положення про відрядження. У ньому можна обумовити таке:

1) розмір добових. Їх розмір може бути прив'язаний як до посад працівників, так і до місцевості, до якої їх скеровують;

2) строки надання звіту про виконання завдання та авансового звіту (з урахуванням вимог п. 170.9 ПКУ);

3) порядок та строки відшкодування витрат на відрядження;

4) інші важливі питання, пов'язані з відрядженнями працівників.

Зверніть увагу, що під час розроблення такого положення потрібно зважати на гарантії та компенсації працівникам, які перебувають у службових відрядженнях, що їх встановлено ст. 121 КЗпП.

З огляду на те що зменшення розміру добових за наявності харчування передбачено в Iнструкції №59 (яке, як було зазначено, обов'язково застосовується лише органами державної влади, підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково фінансуються за рахунок бюджетних коштів), приватне підприємство у власному положенні може таке зменшення не застосовувати (або застосовувати на власний розсуд).

ПДФО та військовий збір

Згідно з абз. 5 пп. «а» п. 170.9.1 ПКУ, до оподатковуваного доходу не включаються витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв'язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, з розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон — не більше 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим НБУ, з розрахунку за кожен такий день.

Таким чином, наявність сніданку у рахунку на проживання в готелі не зменшує неоподатковуваного розміру добових.

Відповідно до пп. 170.9.1 ПКУ не є доходом платника податку — фізичної особи, який перебуває у трудових відносинах зі своїм роботодавцем або є членом керівних органів підприємств, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема на оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни).

Своєю чергою, як роз'яснюють податківці, витрати на харчування, які були понесені найманим працівником під час відрядження та не включені до рахунків на оплату вартості проживання у готелях (мотелях), не підлягають обов'язковому відшкодуванню, оскільки їх не включено до переліку витрат на відрядження, які підлягають відшкодуванню при наявності підтвердних документів згідно з пп. 170.9.1 ПКУ. Але у разі якщо за рішенням керівника юрособи такі витрати на харчування будуть відшкодовані працівнику понад неоподатковуваний розмір добових, то сума таких витрат на харчування вважатиметься додатковим благом відповідно до пп. 164.2.17 ПКУ.

Але зважаючи на те, що за умовами запитання таке харчування було включено до рахунку проживання в готелі, вартість такого харчування не включається до доходу працівника та не підлягає оподаткуванню ПДФО.

Об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 ПКУ (пп. 1.2 п. 16-1 підр. 10 р. XX ПКУ). Отже, якщо вищезазначені витрати не потрапляють до оподатковуваного ПДФО доходу, оподаткуванню військовим збором вони також не підлягають.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру