• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 06.12.2018 р. №5129/6/99-99-15-03-02-15/IПК

ПН при списанні імпортованого товару

Податківці в черговий раз висловили позицію, що при списанні імпортованих товарів виникає необхідність нарахувати ПЗ з ПДВ, а також розповіли, як у такому разі заповнити ПН.

Згідно з п. 187.8 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення. Водночас для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов'язаннями згідно з п. 187.8 ПКУ та підтверджена МД за п. 198.6 ПКУ. При цьому податковий кредит нараховується незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку.

Проте у консультації від 06.12.2018 р. №5129/6/99-99-15-03-02-15/IПК (див. «ДК» №52/2018) податківці зазначають, що оскільки платником ПДВ здійснюється операція зі списання імпортованих товарів, то вони визначаються такими, що використані в операціях, що не є господарською діяльністю такого платника податку.

Тут варто звернути увагу, що, ймовірно, в цій консультації йдеться не про будь-яке списання таких імпортованих товарів, а про списання з причини псування або неможливості продажу таких товарів. Адже у разі списання їх у виробництво з подальшим продажем продукції про жодне негосподарське використання говорити не можна.

Так от, позаяк податківці трактують списання як негосподарську операцію, виникає обов'язок нарахувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ. За такими ПЗ платник податку складає не пізніше останнього дня місяця зведену ПН і реєструє її в ЄРПН.

Що зазначати в номенклатурі такої зведеної ПН?

Згідно з п. 16 Порядку №1307, у разі складання таких зведених податкових накладних у графі 2 «Номенклатура товарів/послуг продавця» платником зазначаються дати складання та порядкові номери податкових накладних, складених на такого платника податку при постачанні йому товарів/послуг, необоротних активів, за якими він визначає податкові зобов'язання відповідно до п. 198.5 ПКУ.

А оскільки за п. 201.12 ПКУ у разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, то у графі 2 такої ПН зазначаються дати та номери митних декларацій, відповідно до яких нараховуються податкові зобов'язання.

Зверніть увагу і на те, що базою оподаткування в цьому випадку, згідно із п. 189.1 ПКУ, буде вартість придбання таких імпортних товарів (а не митна вартість або первісна вартість, за якою вони були оприбутковані). А як визначити ціну придбання? Податківці зазначають, що ціна придбання таких товарів визначається на дату переходу прав власності на такий товар за ціною, зазначеною в договорі на придбання товару (контрактною вартістю, розуміємо — за курсом НБУ на цю дату).

I ще, оскільки це буде зведена ПН, нагадаємо, що у новій формі, яка діє з 01.12.2018 р., треба зазначати код ознаки 1 — у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 ПКУ. Про це ми писали у «ДК» №50/2018.

Крім того, у таких зведених ПН:

— у графі «Отримувач (покупець)» платник податку зазначає власне найменування (П. I. Б.);

— у рядку «Iндивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний IПН «600000000000»;

— рядок «Податковий номер платника податку або серія та/або номер паспорта» не заповнюється, а у верхній лівій частині зазначається відповідний тип причини відповідно до п. 8 Порядку №1307 (13 — Складена у зв'язку з використанням виробничих або невиробничих засобів, інших товарів/послуг не в господарській діяльності).

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь