• Посилання скопійовано

Що нового

Нова форма звіту про заборгованість перед ФСС

! Страхувальникам у ФСС

Фонд соціального страхування України затвердив оновлену форму звіту щодо заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду.

Документом об'єднано звіти про заборгованість зі сплати страхових коштів на загальнообов'язкове держсоцстрахування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності й на загальнообов'язкове держсоцстрахування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Нова форма звітності прийнята з метою оптимізації і передбачає скорочення на 48 показників.

Уперше звіт за новою формою подаватиметься за I квартал 2019 року.

Водночас утрачають чинність:

— постанова ФСС з НВВ від 30.11.2010 р. №31;

— постанова ФСС з ТВП від 18.01.2011 р. №4.

Проте у січні 2019 року страхувальники мають одноразово подати за формами, затвердженими цими постановами, Звіт щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Звіт страхувальника по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (ф. №4-ФСС).

Постанова правління ФСС від 12.12.2018 р. №28 набере чинності з 01.01.2019 р.


НБУ зберіг вимогу обов'язкового продажу 50% валютних надходжень

! Юрособам

Нацбанк продовжив дію вимоги щодо обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті на користь юридичних осіб у розмірі 50% на період з 14.12.2018 р. до 06.02.2019 р. включно (до дня введення в дію Закону «Про валюту і валютні операції»). Як повідомлено в преамбулі постанови, це зроблено «для підтримки стабільності валютного ринку України».

Як і раніше, продажу підлягатимуть надходження в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют, банківських металів і в російських рублях. Продаж здійснюватиметься без доручення клієнта і виключно наступного робочого дня після дня зарахування таких надходжень на розподільчий рахунок.

Постанова Правління НБУ від 13.12.2018 р. №138 чинна з 14.12.2018 р.


Затверджено тимчасовий порядок митного оформлення «євроблях»

! Громадянам, які ввозять ТЗ

Відповідно до п. 9-2 розд. XXI «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ Кабмін затвердив Тимчасовий порядок виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України.

Документ визначає механізм виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів, що класифікуються за кодом товарної позиції 8703 згідно з УКТЗЕД та ввезені громадянами на митну територію України в період з 01.01.2015 р. до 25.11.2018 р., а також:

— перебувають у митному режимі тимчасового ввезення або транзиту, поміщення в який здійснювалося шляхом вчинення дій, усного декларування або декларування з використанням іншого документа, ніж митна декларація, на бланку єдиного адміністративного документа;

— перебували у митному режимі тимчасового ввезення або транзиту, були вивезені за межі митної території України після 25.11.2018 р. та ввезені повторно.

Для митного оформлення ТЗ подають виключно електронну МД, разом з якою подають рахунок або інший документ, що підтверджує вартість ТЗ, реєстраційний документ на ТЗ, виданий реєстраційним органом країни реєстрації, та документ, що підтверджує право власності або розпорядження ТЗ.

Для потреб оподаткування застосовуватиметься фактурна вартість ТЗ. Тимчасовим порядком визначено перелік документів, які можуть її підтверджувати.

Строк фізичного перебування автомобілів на митниці зведено до мінімуму.

Унесено зміни до постанов КМУ від 07.09.98 р. №1388 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» і від 04.06.2007 р. №795 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби, і розміру плати за їх надання».

Постанова КМУ від 12.12.2018 р. №1077
набирає чинності з дня офіційного опублікування
(станом на 18.12.2018 р. офіційно не опублікована)
і втрачає чинність 24.05.2019 р.


Оновлено нормативно-правові акти МОЗ щодо виписування рецептів на ліки

! Громадянам, фармацевтам

Міністерство охорони здоров'я виклало у новій редакції Правила виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення та Iнструкцію про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків, затверджені наказом МОЗ від 19.07.2005 р. №360, а також унесло зміни до затвердженого згаданим наказом Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів.

Крім того, установлено, що рецептурні бланки форми №1 (ф-1) та спеціальні рецептурні бланки форми №3 (ф-3) для виписування наркотичних та психотропних лікарських засобів, виготовлені та/або придбані до набрання чинності цим наказом, дійсні до повного їх використання.

Наказ МОЗ від 04.10.2018 р. №1819
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.12.2018 р. офіційно не опублікований


Новий Порядок контролю за купівлею-продажем об'єктів приватизації

! Учасникам приватизації

Фонд державного майна затвердив Порядок здійснення контролю за виконанням умов договорів купівлі-продажу об'єктів приватизації органами приватизації.

Порядок установлює процедуру організації та здійснення органами приватизації контролю за виконанням власниками об'єктів приватизації умов договорів купівлі-продажу таких об'єктів приватизації.

Орган приватизації здійснює плановий та позаплановий контроль за виконанням умов договору шляхом:

— проведення перевірки безпосередньо на об'єкті приватизації або у господарському товаристві, акції (частки) якого є об'єктом приватизації;

— опрацювання документів щодо стану виконання умов договорів купівлі-продажу об'єктів приватизації, отриманих від власників цих об'єктів на запит органів приватизації (документальний контроль);

— опрацювання документів щодо виконання зобов'язань, визначених договорами купівлі-продажу об'єктів приватизації, отриманих від компетентних органів на запит органу приватизації;

— складання акта за результатами проведення перевірки.

Наказ ФДМУ від 18.10.2018 р. №1327
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.12.2018 р. офіційно не опублікований


Нацбанк оновив Правила визначення платіжних ознак банкнот

! Усім

Нацбанк затвердив Правила визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України.

Ці Правила визначають платіжні ознаки банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України та критерії, за якими вони можуть використовуватися фізособами, юрособами, банками (філіями, відділеннями), небанківськими фінансовими установами, національним оператором поштового зв'язку під час приймання, оброблення та видачі банкнот (монет) за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви, для переказів та обміну.

Водночас утрачає чинність постанова НБУ від 23.10.2013 р. №422, якою було затверджено попередні Правила.

Постанова НБУ від 03.12.2018 р. №134 набирає чинності 02.01.2019 р.


Процедура конкурсу з визначення постачальника електроенергії «останньої надії»

! Учасникам ринку електроенергії

Відповідно до ч. 2 ст. 64 Закону «Про ринок електричної енергії» Кабмін затвердив Порядок проведення конкурсу з визначення постачальника «останньої надії».

Порядок встановлює процедуру проведення конкурсу з визначення постачальника «останньої надії», кваліфікаційні вимоги до електропостачальників для участі в конкурсі та критерії визначення переможця.

Постанова КМУ від 12.12.2018 р. №1056 чинна з 15.12.2018 р.


Нова процедура внесення змін до договорів купівлі-продажу держмайна

! Орендарям державного (комунального) майна

Фонд державного майна затвердив Порядок внесення змін до договорів купівлі-продажу державного (комунального) майна.

Порядок визначає процедуру внесення змін до договорів купівлі-продажу державного (комунального) майна, укладених органами приватизації.

Зміни до договору купівлі-продажу державного (комунального) майна вносяться шляхом укладання між органом приватизації та власником об'єкта приватизації договору про внесення змін до договору купівлі-продажу державного (комунального) майна.

Якщо об'єкт приватизації був відчужений власником державного (комунального) майна під час дії зобов'язань, визначених договором купівлі-продажу цього майна, зміни до договору купівлі-продажу вносяться шляхом укладання договору про внесення змін до нього між органом приватизації та власником об'єкта приватизації, до якого відповідно до законодавства перейшли зобов'язання, визначені для власника державного (комунального) майна договором купівлі-продажу.

Водночас утрачає чинність Наказ ФДМУ від 03.05.2012 р. №605 «Про затвердження Порядку внесення змін до договорів купівлі-продажу державного майна».

Наказ ФДМУ від 18.10.2018 р. №1328
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.12.2018 р. офіційно не опублікований


Уніфіковано форму акта перевірки у сфері використання та охорони земель

! СГ

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило уніфіковану форму акта, що складається за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо додержання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері використання та охорони земель.

Уніфікована форма акта містить вичерпний перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю), а також перелік питань для суб'єктів господарювання щодо здійснення контролю за діями (бездіяльністю) посадових осіб органу державного нагляду (контролю).

Наказ Мінагрополітики від 06.11.2018 р. №538
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.12.2018 р. офіційно не опублікований


Визначено процедуру незалежного моніторингу енергетичних сертифікатів

! Власникам будівель

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України відповідно до ч. 1 ст. 14 Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» затвердило Порядок незалежного моніторингу енергетичних сертифікатів.

Порядком визначено, що моніторинг здійснює Держенергоефективності.

Для здійснення моніторингу Держенергоефективності може залучати експертні установи або інших енергоаудиторів (фахівців з обстеження інженерних систем), які не мають конфлікту інтересів щодо результатів моніторингу.

Для здійснення моніторингу можна залучати лише тих енергоаудиторів, які мають не менше ніж дворічний досвід здійснення сертифікації енергетичної ефективності будівель, що підтверджується наявністю складених ними енергетичних сертифікатів.

Моніторинг передбачає перевірку енергетичних сертифікатів на відповідність вимогам законодавства, у т. ч. виявлення інформації (у т. ч. судового рішення, що набрало законної сили) щодо встановлення факту порушення принципу незалежності при підготовці енергетичних сертифікатів (зокрема, наявності конфлікту інтересів та прямої чи опосередкованої заінтересованості енергоаудиторів у результатах сертифікації).

Наказ Мінрегіону від 18.10.2018 р. №276
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.12.2018 р. офіційно не опублікований


Новий Порядок надання згоди на відчуження обтяжених об'єктів приватизації

! Учасникам приватизації

Фонд державного майна затвердив Порядок надання органами приватизації згоди на подальше відчуження, передачу в заставу або внесення до статутного капіталу господарського товариства об'єктів приватизації, обтяжених зобов'язаннями їх власників перед державою (територіальною громадою).

Порядок регулює відносини між органом приватизації, що здійснює контроль за виконанням зобов'язань власником об'єкта приватизації, взятих ним за договором купівлі-продажу, власником об'єкта приватизації та претендентом на придбання цього об'єкта під час його подальшого відчуження, передачі в заставу або внесення об'єкта приватизації до статутного капіталу господарського товариства у період дії умов договору купівлі-продажу.

Водночас утрачає чинність Наказ ФДМУ від 03.05.2012 р. №606 «Про затвердження Порядку надання державними органами приватизації згоди на подальше відчуження або передачу в заставу об'єктів, обтяжених зобов'язаннями їх власників перед державою».

Наказ ФДМУ від 18.10.2018 р. №1330
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.12.2018 р. офіційно не опублікований


Затверджено Положення про здійснення безвиїзного банківського нагляду НБУ

! Банкам

Нацбанк затвердив Положення про здійснення Національним банком України безвиїзного банківського нагляду.

За невиконання банком вимог цього Положення Нацбанк має право застосувати до банку заходи впливу в порядку, визначеному нормативно-правовим актом НБУ з питань застосування Нацбанком заходів впливу.

Нацбанк здійснює безвиїзний банківський нагляд у таких формах:

— поточний моніторинг фінансового становища банку та показників банківської групи з урахуванням ризик-орієнтованого підходу;

— оцінка банку під час здійснення безвиїзного банківського нагляду на підставі оцінки рівня ризиків та якості управління ризиками;

— камеральна перевірка банку.

Постанова НБУ від 06.12.2018 р. №135 набирає чинності 11.02.2019 р.


Критерії періодичності перевірок за дотриманням регульованих цін

! Торговцям продуктами харчування

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням суб'єктами господарювання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

До них належать:

— становище суб'єкта господарювання на ринку;

— наявність фактів порушення суб'єктом господарювання вимог законодавства про ціни і ціноутворення;

— кількість обґрунтованих звернень про порушення суб'єктом господарювання вимог законодавства під час формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

Віднесення СГ до високого, середнього або незначного ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними в додатку 2, за такою шкалою:

від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

від 21 до 40 балів — до середнього;

від 0 до 20 балів — до незначного.

Планові заходи держнагляду за додержанням СГ вимог законодавства про ціни і ціноутворення здійснюються з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше 1 разу на 2 роки;

середнім — не частіше 1 разу на 3 роки;

незначним — не частіше 1 разу на 5 років.

Постанова КМУ від 12.12.2018 р. №1064 чинна з 18.12.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру