• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Фонду соціального страхування України від 10.09.2018 р. №6-14/Н-1231з-1589

Загальновідомо, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є листок тимчасової непрацездатності. Він же є підставою для оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності.

На сьогодні діють два документи, які регулюють питання щодо листка тимчасовою непрацездатності:

1) Iнструкція №455, яка визначає порядок, умови їх видачі та продовження;

2) Iнструкція №532/274/136-ос/1406, яка визначає порядок їх заповнення.

Листок непрацездатності видається в день установлення непрацездатності, окрім випадків лікування у стаціонарі (п. 2.5 Iнструкції №455). Отже, якщо працівник захворів протягом робочого дня, у листку цей день уже буде зазначений як день лікарняного.

Якщо особа відпрацювала весь робочий день і після його завершення звернулася за медичною допомогою й визнана непрацездатною, то є два варіанти видачі (по суті, датування) листка непрацездатності:

1) тим самим днем;

2) наступним календарним днем (за згодою особи, яка звернулася за допомогою).

Таким чином, якщо застрахована особа виявила бажання отримати листок непрацездатності того самого дня після завершення робочого дня, тимчасова непрацездатність розпочинається з дня видачі листка непрацездатності. I в такому випадку перший день непрацездатності збігається з відпрацьованим днем.

Далі такий листок непрацездатності потрапляє до комісії (уповноваженого) з соцстрахування і бухгалтерії роботодавця.

Звісно, що комісія (уповноважений) перевірятиме правильність складання цього листка і причини тимчасової непрацездатності працівника (адже в деяких випадках лікарняні не виплачуються). Але припустімо, що все гаразд і працівникові треба цей листок оплатити.

Постає логічне запитання: як оплачувати відпрацьований день? Чи зарплата виплачується разом із лікарняними, чи щось одне на вибір? Відповідь на це запитання (з погляду ФСС) знаходимо у коментованому листі.

Фахівці ФСС наголошують, що у такому випадку лікарняні виплачуються з другого дня тимчасової непрацездатності у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату зарплати, адже у перший день страхового випадку працівник відпрацював повний робочий день. За цей перший день працівнику нараховується зарплата. Отже, компенсація втрати зарплати через тимчасову непрацездатність йому не потрібна.

Зверніть увагу: відлік календарних днів тимчасової непрацездатності в цьому випадку все одно починається з дати видачі листка непрацездатності. Це важливо для того, щоб зрозуміти, скільки календарних днів лікарняного має оплатити роботодавець, а скільки — ФСС.

Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання виплачується ФСС застрахованим особам починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення інвалідності. Перші п'ять днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, оплачуються за рахунок коштів роботодавця (ст. 22 Закону №1105).

Отже, виходячи з роз'яснення ФСС, роботодавець у цьому випадку оплатить лише 4 календарні дні (або меншу їх кількість, якщо лікарняний видано менш ніж на 5 календарних днів). А ФСС оплачуватиме всі дні непрацездатності починаючи з 6-го її дня. Аналогічне роз'яснення надає «Вісник» в №5/2017, с. 48.

Приклад Працівник, відпрацювавши робочий день 12 листопада 2018 р., звернувся до закладу охорони здоров'я. I того самого дня йому відкрили листок тимчасової непрацездатності, тому що він відмовився від оформлення лікарняного з наступного дня. Лікарняний було видано з 12.11.2018 р. до 20.11.2018 р.

Таким чином, оплачуватиметьсяся лікарняний так:

1) 13.11 — 16.11 — оплачується лікарняний роботодавцем (4 календарні дні, бо за 12.11 було виплачено заробітну плату);

2) 17.11 — 20.11 — оплачується за рахунок ФСС.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру