• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 06.11.2018 р. №4709/6/99-99-15-03-03-15/IПК

У коментованій IПК ДФСУ наводить визначення (щоправда, з Iнтернету), що кейтеринг — це галузь громадського харчування, пов'язана з наданням послуг на віддалених точках, що включає всі підприємства і служби, які надають підрядні послуги з організації харчування працівників компаній і приватних осіб у приміщенні і на виїзному обслуговуванні, а також обслуговують заходи різного призначення і роздрібний продаж готової кулінарної продукції.

Але так уже сталося, що часто там, де є харчування, є і продаж або ж розлив алкогольних напоїв. Що, як це також здійснює кейтерингова служба?

Податківці наполягають на застосовуванні в цьому випадку загальних норм ПКУ:

1) об'єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема, операції з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пп. 213.1.9 ПКУ);

2) реалізація суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів — це продаж пива, алкогольних напоїв безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об'єктах громадського харчування (абзац третій пп. 14.1.212 ПКУ).

Тож, якщо продаж та розлив відбуваються за кошти тим фізособам, яких обслуговують, — без варіантів, це операція, яка призводить до сплати акцизного податку.

Та навіть якщо окремого розрахунку за такий алкоголь із фізособами не відбувається, при наданні послуг з організації заходів служба кейтерингу включає вартість алкогольних напоїв до собівартості послуги, то і при цьому відбувається реалізація суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. А базою оподаткування акцизним податком буде вартість реалізованих при наданні послуг підакцизних товарів (пп. 214.1.4 ПКУ). Тобто, по суті, їхня собівартість.

Зазначені вище норми, як виявилося, діють і в разі, якщо СГ здійснює операції з реалізації кінцевим споживачам наборів, до складу яких входять одночасно і підакцизні, і непідакцизні товари.

За такими операціями об'єктом оподаткування акцизним податком є операції з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пп. 213.1.9 ПКУ).

Таким чином, можна зробити висновок, що оподатковуватиметься акцизним податком не вся вартість набору, а лише вартість підакцизних товарів, які входять до такого набору. I позаяк окремо ціна таких підакцизних товарів у документах на їх реалізацію не виділяється, то базою оподаткування буде їхня собівартість.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру