• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 09.10.2018 р. №4367/Я/99-99-08-02-01-14/IПК

Податківці у вищенаведеній IПК зробили такий самий висновок, як і у попередніх своїх роз'ясненнях. Але знову не пояснили, чому потрібно застосовувати РРО при розрахунках платіжною карткою через Iнтернет.

За пп. 12 ст. 9 Закону про РРО РРО та РК не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо). Відповідно, розрахунковий документ при продажу товарів (послуг) через Iнтернет видається у разі їх безпосереднього надання споживачеві. Якщо ж місце розрахунків не визначено і вони проводяться на підставі рахунків у безготівковій формі, за допомогою Iнтернету, РРО не використовується.

Справді, зареєструвати РРО можна:

— на загальних підставах — за адресою розміщення таких магазинів;

— у разі доставки власною кур'єрською службою — на транспортний засіб, яким здійснюється доставка;

— якщо суб'єкт господарювання реалізує товари на виставках, ярмарках, — на юридичну адресу. При реєстрації РРО у пункті 3 заяви про реєстрацію РРО можна зазначити — «Виїзна торгівля». Тоді у касовому чеку РРО буде запрограмована юридична адреса суб'єкта господарювання та найменування господарської одиниці — «Виїзна торгівля».

Податківці у коментованій IПК окремо вказали на можливість реєстрації портативного РРО на автомобіль. Але як у такому разі суб'єкту господарювання заповнювати заяву на реєстрацію РРО, книги ОРО та РК, — не сказали.

Проте це вони говорили в іншій своїй IПК — від 08.05.2018 №2064/6/99-99-08-02-01-15/IПК (див. «ДК» №24/2018, коментар «ДК»). Зокрема, у разі використання портативного РРО кур'єрською службою доставки (автомобілем тощо) у розрахунковому документі, що засвідчує доставку (продаж) товару (надання послуги), може зазначатися не адреса стаціонарного об'єкта як господарської одиниці, а реквізити транспортного засобу, яким виконано доставку товару (надано послугу) споживачеві. Тоді суб'єкт господарювання для реєстрації РРО, книги ОРО та РК повинен надати документи на право власності/право користування транспортним засобом.

Незалежно від того, на господарську одиницю чи на авто будете реєструвати РРО, не забудьте подати ф. №20-ОПП на ці об'єкти оподаткування. Адже за новими правилами ДФС має право відмовити у реєстрації РРО у разі відсутності об'єкта оподаткування в реєстрі. Коли набере чинності нова форма заяви про реєстрацію РРО, тоді, крім самої заяви із заповненням усіх її реквізитів, не треба буде подавати додаткові документи. Але наразі ще діє стара форма заяви. Тому, на нашу думку, потрібно реєструвати ще за старими правилами. Податківці ще не надавали рекомендацій щодо цього.

Якщо оформлювати РРО на автомобілі, то слід мати РРО та КОРО на кожен автомобіль, який займається доставкою. При реєстрації РРО на стаціонарний об'єкт на всі операції, в т. ч. доставки, використовуватиметься тільки цей РРО.

Але з 1 жовтня КОРО можна не реєструвати та не вести, якщо прийняти рішення про непроведення розрахунків або застосування резервного РРО у разі виходу з ладу основного РРО. У такому разі потрібно додати до заяви про реєстрацію РРО копію відповідного рішення, про що зазначити в пункті 9 заяви. А вже після набрання чинності новою формою заяви про реєстрацію РРО зазначити це у відповідній графі.

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру