• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 20.07.2018 р. №24188/6/99-99-14-05-01-15

У коментованому листі податкові органи аналізують оприбуткування готівки у підприємця — платника ЄП, який не застосовує РРО.

За загальним правилом п. 11 Положення №148 уся готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання коштів у повній сумі. Для підприємця — платника ЄП, який не застосовує РРО1, оприбуткуванням готівки є здійснення її обліку у книзі обліку доходів і витрат (або книзі обліку доходів)2 на підставі товарних чеків (квитанцій).

Податкові органи повідомляють, що підприємці повинні оприбутковувати готівку на підставі письмових документів, які мають виписуватися на кожний товар (послугу), що продається, незалежно від того, чи вимагає покупець чек, накладну або інший письмовий документ. I все нібито гаразд за винятком одного. Підприємцю потрібно складати товарні чеки (квитанції) на кожного покупця, якому продано товар за готівку.

А тепер поміркуємо з огляду на практичний досвід: підприємець, який здійснює роздрібний продаж товарів на ринку чи в роздрібній мережі, на кожну продану дрібничку окремому покупцю складає товарний чек. Невже насправді цього вимагає Положення №148, як це подають податкові органи?!

Так, усе правильно. Щоб дотримуватися вимог ч. 11 ст. 8 Закону про захист прав споживачів, під час продажу товару продавець зобов'язаний видати споживачеві розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу. Але контроль за виконанням норм цього закону не покладено на податкові органи.

Щодо обліку доходів, зокрема отриманих у готівковій формі, то записи у книзі виконують за підсумками робочого дня. Облік доходу здійснюють на підставі банківської виписки (кошти, які надійшли на поточний рахунок) та товарних чеків, квитанцій (готівкові кошти). У графі 2 зазначають отриману суму коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги (не тільки готівку, а й усю суму отриманого протягом дня доходу).

Справді, п. 11 Положення №148 вимагає здійснити облік готівки в повній сумі її фактичних надходжень у книзі. I на підставі товарних чеків (квитанцій).

Але як це зробити підприємцю під час продажу дріб'язкового товару великій кількості покупців?! Насправді розробники Положення №148 не врахували практичної сторони цієї норми.

Від себе зауважимо таке. ДФС перевіряє повноту та своєчасність оприбуткування в касах готівкових надходжень.

За неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне оприбуткування) у касах готівки згідно з Указом №436 застосовується штраф у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Свою позицію податківці висловили: товарний чек треба виписувати на кожний товар (послугу), що продається, незалежно від того, вимагає покупець документ чи ні.

На думку автора, можна зробити ось який висновок. Уся готівка, отримана протягом дня, має підтверджуватися виписуванням товарних чеків (квитанцій). Проте звірити кількість покупців із кількістю товарних чеків протягом дня складно. Отже, товарні чеки на готівку не ігноруємо, вони повинні бути, це факт.

Якщо готівка оприбуткована — штрафу немає, а за порушення самого порядку оприбуткування відповідальності немає3. Тому наша порада така: неухильно дотримуватися порядку оприбуткування готівки у книгах обліку на підставі товарних чеків (квитанцій).

1 РРО не застосовуються платниками ЄП, які відповідають умовам, наведеним у п. 296.10 ПКУ.

2 Форми книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №579.

3 Відповідальності за таке порушення в Указі №436 та Положенні №148 немає.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру