• Посилання скопійовано

Експлуатація комп'ютерних програм без наявності комп'ютерів на балансі

Для ведення обліку на аутсорсингу нове підприємство придбало НМА (комп'ютерну програму). Комп'ютера на балансі підприємства ще немає. Чи можливо в цьому випадку передати комп'ютерну програму в експлуатацію?

Такий нематеріальний актив, як комп'ютерна програма, не може використовуватися без комп'ютера. Тому підприємство повинне або придбати комп'ютер, або взяти його у користування на умовах найму (оренди) за плату або ж позички, яка може бути безоплатною.

Цивільні відносини щодо оренди майна врегульовано главою 58 ЦКУ. Зокрема, відповідно до ст. 759 ЦКУ, за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Відповідно до ст. 827 ЦКУ, за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ (у наведеному випадку — комп'ютер) для користування протягом встановленого строку. Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає зі суті відносин між ними.

Лише з моменту придбання комп'ютера або отримання його в оренду чи в позичку стає можливим введення комп'ютерної програми в експлуатацію.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру