• Посилання скопійовано

Щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій суб'єктами господарювання, у тому числі які провадять фізкультурно-оздоровчу та спортивну діяльність, при наданні послуг

Iндивідуальна податкова консультація Державної фіскальної служби України від 17.05.2018 р. №2210/6/99-99-14-05-01-15/IПК

Щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій суб'єктами господарювання, у тому числі які провадять фізкультурно-оздоровчу та спортивну діяльність, при наданні послуг

Суттєво. СГ, які провадять фізкультурно-оздоровчу та спортивну діяльність, при наданні послуг зобов'язані застосовувати РРО у разі проведення розрахункових операцій у готівковій та/або в безготівковій формі.

! Фітнес-клубам, плавальним басейнам тощо

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) повідомляє.

Чи має право плавальний басейн у своїй діяльності користуватися п. 4 ст. 9 Закону України від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі — Закон №265)?

Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом №265, дія якого поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім Податкового кодексу України (далі — Кодексу), не допускається.

Статтею 3 Закону №265 установлено обов'язок суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Статтею 9 Закону №265 визначено випадки, у разі яких суб'єкти господарювання мають право не застосовувати РРО.

Так, відповідно до п. 4 ст. 9 Закону №265 надано право проводити розрахунки готівкою зі споживачами без використання РРО та РК при продажу квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів.

Отже, суб'єкти господарювання, у тому числі, які провадять фізкультурно-оздоровчу та спортивну діяльність, при наданні послуг зобов'язані застосовувати РРО у разі проведення розрахункових операцій в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо).

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру