• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 07.05.2018 р. №2030/6/99-99-13-01-01-15/IПК

У коментованій IПК податківці розглянули порядок повернення переплати з ПДФО суб'єктом господарювання та зазначили, за яких умов така переплата взагалі визнається.

Для отримання повернення помилково або надміру сплаченої суми податків суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву у довільній формі, у якій зазначає шлях, яким такі кошти можуть бути йому повернені (на рахунок банку, погашення інших зобов'язань, у готівковій формі за чеком).

Далі контролюючий орган не пізніше ніж за п'ять робочих днів до закінчення двадцятиденного строку з дня подання платником податків заяви готує висновок про повернення відповідних сум коштів з відповідного бюджету та подає його для виконання відповідному органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Ось тут і виникає проблемне питання, адже переплатою — надміру сплаченими грошовими зобов'язаннями — є суми коштів, які на певну дату зараховані до відповідного бюджету понад нараховані суми грошових зобов'язань, граничний строк сплати яких настав на таку дату.

Зазвичай сума грошових зобов'язань визначається платником податку самостійно і узгоджується шляхом зазначення її у податковій звітності. Тому звірити, скільки платник мав заплатити і скільки він заплатив фактично, податківцям досить легко. Та не у випадку з ПДФО.

Єдиною звітністю, яка містить дані податкового агента, зокрема щодо сум нарахованого і перерахованого до бюджету ПДФО, є податковий розрахунок за формою №1ДФ. Але податківці наголошують: на підставі відомостей щодо сум утриманого та/або сплаченого податку, які зазначаються у формі №1ДФ, нарахування податкового зобов'язання не провадиться!

Тому встановлення факту наявності у податкового агента надміру сплачених сум з ПДФО можливе лише під час проведення документальної перевірки такого платника податку.

А отже, без проведення такої документальної перевірки контролюючий орган не може повернути надміру (помилково) сплачені кошти, про що зазначає у письмовому вигляді з пропозицією провести звірення його стану розрахунків за відповідним платежем. Одне з прав платників податків — це замовлення позапланової документальної перевірки (на підставі заяви, поданої податківцям добровільно).

Тож якщо є бажання повернути таку переплату, не чекаючи, коли до вас дійде планова перевірка, єдиний шлях — замовити позапланову документальну перевірку. Чи варте воно повернених коштів, кожен податковий агент вирішує самостійно.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру