• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 03.04.2018 р. №1343/6/99-99-14-05-01-15/IПК

До Положення №148, яке прийшло на зміну добре знайомому Положенню №6371, ще не всі встигли звикнути — у тому числі, як бачимо з коментованого листа НБУ, і працівники банківської сфери. Щоправда, цей лист не можна назвати зовсім свіжим, але якихось новіших офіційних висловлювань НБУ на цю тему досі не з'являлося.

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. №637, утратило чинність з 05.01.2018 р.

На жаль, новоприйняте Положення №148 містить суперечності і нечітко прописані норми. А де нечіткість — там неоднозначні трактування. Що гірше — неоднозначні трактування двома різними офіційними органами, з яких один є видавцем регуляторного акта, зате другий наділений контрольними повноваженнями в цій сфері.

Отже, як бачимо, у коментованому листі НБУ доходить дещо несподіваного висновку: якщо відокремлені підрозділи здають готівкову виручку до кас банку через інкасаторів-збирачів, касова книга таким підрозділам не потрібна. Мало того, у касовій книзі головного підприємства ця виручка теж не оприбутковується.

Цей висновок виявився приголомшливим навіть для ДФС, яка у коментованій IПК (та деяких інших) зазначає: якщо відокремлені підрозділи проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковим касовим ордером, а також з видачі готівки на виплати, пов'язані з оплатою праці, на виробничі (господарські) потреби, інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами і відомостями, то вони повинні вести касову книгу.

Єдиний випадок, коли відокремлений підрозділ може не мати касової книги, — це коли такий підрозділ здійснює готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК та веденням КОРО, але не проводить операцій з приймання (видачі) готівки за касовими ордерами. Так говорить абз. 4 п. 39 Положення №148, який ДФС цитує, але окремо не називає, посилаючись загалом на п. 39. Цікаво, що НБУ у своєму листі посилається на цей-таки абзац.

Що ж робити госпсуб'єктам? Зверніть увагу на третій знизу абзац коментованої IПК — ДФС досить відверто натякає, що саме вона здійснює контроль за додержанням правил готівкового обігу, а тому прислухатися слід саме до її думки, а не до думки НБУ. Тим більше що те ж таки Положення №148 прямо зазначає: оприбуткуванням готівки є здійснення її обліку в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі. Тому ДФСУ не відчуватиме докорів сумління, виписуючи за неоприбуткування готівки відокремленим підрозділом штраф у п'ятикратному розмірі не записаної до касової книги суми. Звісно, такі штрафи можна буде оскаржити у суді, але це не завжди приводить до бажаних результатів, та й потребує додаткових витрат.

Ще одна сумнівна пропозиція НБУ в коментованому листі — заповнення ВКО на загальну суму готівки. НБУ пропонує, якщо готівка видається, наприклад, працівникам за видатковою відомістю, зазначати у реквізиті «Видати» П. I. Б. касира. Проблема в тому, що це обов'язковий реквізит, а касир у цій ситуації — явно не та особа, яка є кінцевим отримувачем готівки. Прикро, що НБУ замість того, щоб скористатися своїм становищем регулятора й автора Положення №148 і доопрацювати нечітку норму, вирішив надати сумнівне роз'яснення. Вочевидь, і в самому НБУ досі нема розуміння, як же бути в такій ситуації.

Є і ще один прикрий висновок з коментованого листа. Госпсуб'єкти сподівалися на перехідний період після набрання чинності Положенням №148, коли можна буде використовувати форми касових документів, передбачені Положенням №637. Але з останнього абзацу цього листа чітко випливає, що НБУ вважає: нові форми документів мали застосовуватися вже з 5 січня 2018 р. Тож тих, хто ще якийсь час користувався старими формами документів, можуть чекати неприємності.

Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру