• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 22.12.2017 р. №3102/6/99-99-13-02-01-15/IПК

Щодо сплати ЄСВ фермерським господарством за найманих працівників. Фермерське господарство, що має найманих працівників, є звичайним роботодавцем. I як звичайний роботодавець сплачує ЄСВ за своїх працівників. Адже Законом №2464 не передбачено пільг та спеціальних правил для роботодавців — фермерських господарств.

Для всіх платників ЄСВ (окрім пільгових категорій, до яких фермерські господарства не належать) він становить 22% до бази нарахування (ч. 5 ст. 8 Закону №2464). Однак якщо фермерське господарство має статус юрособи і в ньому працюють інваліди, то до доходів таких інвалідів застосовується ставка ЄСВ 8,41%.

Щодо сплати ЄСВ членами фермерських господарств. Річ у тім, що члени фермерського господарства не можуть перебувати з ним у трудових відносинах (мати статус найманих працівників), а отже, й отримувати зарплату. Це прямо передбачено ст. 3 Закону №973. Члени фермерського господарства отримують від фермерського господарства прибуток, який розподіляється між ними за правилами, встановленими статутом.

Але з 01.01.2018 року члени фермерських господарств стали платниками ЄСВ (до ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ додано новий п. 5-1). Тепер членів фермерського господарства віднесено до обов'язкових платників ЄСВ. При цьому база нарахування ЄСВ у них буде така сама, як і для підприємців на загальній системі оподаткування: сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО. А сума ЄСВ, яку має сплатити такий член, не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

На жаль, податківці не розповіли у коментованому листі нічого про те, як сплачуватиметься ЄСВ у 2018 році членами фермерських господарств. Але наголосили: законодавством про єдиний соцвнесок у 2018 році не передбачено змін для роботодавців щодо нараховування, обчислення та сплати ЄСВ.

Отже, із зазначеного можна зробити висновок: оскільки для членів фермерського господарства таке господарство не є роботодавцем, сплачувати ЄСВ за них воно не буде. I так само, як і самозайняті особи, члени фермерського господарства сплачуватимуть ЄСВ та подаватимуть звітність до ДФС самостійно. За нормою ч. 8 ст. 9 Закону №2464 члени фермерського господарства зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Iнша річ, що самозайняті особи, перш ніж сплачувати ЄСВ, мають стати в ДФС на облік (бути внесеними до Реєстру страхувальників). А норми щодо цього в Порядку №1162 ще досі немає. Тож чекаємо на приведення цього Порядку у відповідність до чинного законодавства.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру