• Посилання скопійовано

Щодо постанови Правління Національного банку України від 7 вересня 2017 року №88

Лист Національного банку України від 12.09.2017 р. №40-0005/62848

Щодо постанови Правління Національного банку України від 7 вересня 2017 року №88

Суттєво. Обслуговування операцій резидентів-позичальників за договорами з МФО здійснюється уповноваженим банком — обслуговуючим банком відповідно до умов такого договору та без урахування наявності/відсутності його реєстрації.

! Банкам та їхнім клієнтам

Національний банк України інформує про прийняття Правлінням Національного банку України постанови від 7 вересня 2017 року №88 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» (далі — Постанова). Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Згідно з Постановою спрощується порядок проведення резидентами-позичальниками операцій за кредитними договорами/договорами позики (далі — договори) з міжнародними фінансовими організаціями, які користуються певними привілеями згідно з міжнародними договорами України1 (далі — МФО):

— такі договори в іноземній валюті звільняються від реєстрації в Національному банку України: відповідні зміни вносяться до Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам2 (далі — Положення №270);

1 Міжнародні фінансові організації, членом яких є Україна, та/або міжнародні фінансові організації, щодо яких Україна зобов'язалася забезпечувати правовий режим, який надається іншим міжнародним фінансовим організаціям чи резидентам.

2 Затвердженого постановою Правління Національного банку України від 17.06.2004 №270, зі змінами.

— впорядковується можливість реалізації за договорами з МФО кредитних проектів на особливих умовах: гривня використовується як валюта кредиту, але фактичні платежі (одержання/повернення кредиту) здійснюються виключно в іноземній валюті (пункт 3 Постанови);

— проведення резидентами трансграничних операції (у тому числі за рахунок купленої іноземної валюти) на користь МФО за договорами дозволяється без будь-яких дозвільних документів Національного банку України (без наявності реєстрації або індивідуальної ліцензії);

Зазначаємо, що з урахуванням Постанови обслуговування операцій резидентів-позичальників за договорами з МФО (укладеними як до, так і після набрання чинності Постановою) здійснюється уповноваженим банком — обслуговуючим банком відповідно до умов такого договору та без урахування наявності/відсутності його реєстрації (незалежно від того, чи був договір до цього зареєстрований у Національному банку України, чи ні).

За договорами, що були зареєстровані в Національному банку України, функції обслуговуючого банку може продовжувати виконувати уповноважений банк, що був визначений резидентом-позичальником як обслуговуючий банк під час реєстрації такого договору.

У подальшому реєстрація такого договору може бути анульована відповідно до підпункту 8 пункту 15 глави 2 розділу I Положення 270, а резидент-позичальник відповідно за бажанням матиме право змінити уповноважений банк, що обслуговує операції за договором.

До змісту номеру