• Посилання скопійовано

Коментар

До наказу Міністерства фінансів України від 30.06.2017 р. №610

Якщо платник податків у встановлений строк не сплатить узгоджену суму ПЗ чи матиме непогашену пеню, податківці надсилатимуть йому податкову вимогу.

Форма вимоги для юридичних та фізичних осіб передбачена відповідно додатками 1 та 2 коментованого порядку. Податкові вимоги формуватимуться автоматично. У ситуаціях, коли загальна сума податкового боргу платника податків не перевищуватиме 60 н. м. д. г. (60 х 17 = 1020 грн), вимога не формуватиметься.

У поле зору податківців для формування вимоги платник податків потрапить одразу ж наступного дня після граничного терміну сплати узгодженого податкового зобов'язання. Передбачено, що вимоги можуть бути надіслані як в електронному, так і в письмовому вигляді. На вимогу платника податків, який отримав податкову вимогу в електронній формі, контролюючий орган протягом трьох робочих днів з дня надходження такого запиту (в письмовій або електронній формі) платника податків має надати йому відповідну податкову вимогу у паперовій формі. Оскільки передбачено можливість і письмового, й електронного формату податкової вимоги, то цілком імовірно, що, поки вимога у письмовому вигляді потрапить до боржника, сума, зазначена у вимозі, зросте. У такому разі погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, наявна на день погашення, а не зазначена у вимозі (п. 6 розд. III). Якщо сума податкового боргу з часом змінилася, але податковий борг не був погашений у повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Конкретних строків, коли податківці формуватимуть вимоги до платників податків — боржників, коментованим порядком не передбачено, сказано лише, що це здійснюватиметься не раніше першого робочого дня після граничного строку сплати податкового зобов'язання. Очевидно, буде розроблено окреме внутрішнє розпорядження, де обумовлюватиметься конкретний термін перегляду стану розрахунків із бюджетом і формування реєстру боржників з автоматичним формуванням податкових вимог.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру