• Посилання скопійовано

Що нового

«Єдинник» отримав безповоротну фіндопомогу: що з ПДФО

! ФОП — платникам ЄН

Податківці зазначили, що відповідно до п. 292.9 ПКУ доходи фізичної особи — платника єдиного податку, отримані в результаті провадження господарської діяльності та оподатковані згідно з главою 1 розділу XIV ПКУ, не включаються до складу загального річного оподатковуваного доходу фізичної особи, визначеного відповідно до розділу IV ПКУ.

Якщо фізична особа — підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку — фізичних осіб.

Безповоротна фінансова допомога не є результатом здійснення господарської діяльності фізичної особи — підприємця і оподатковується за нормами, встановленими ПКУ для оподаткування доходів фізичних осіб (ПДФО за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%).

Iндивідуальна податкова консультація ДФС України від 29.08.2017 р. №1757/6/99-99-13-01-02-16/IПК


ДФСУ про відображення доходів та витрат у книзі обліку

! Самозайнятим особам

ДФСУ нагадує, що відповідно до Порядку ведення Книги обліку доходів та витрат щоденно відображається фактично отримана сума доходу від здійснення діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік.

Зокрема, сума доходу, отриманого від здійснення діяльності, у тому числі кошти, що надійшли на поточний рахунок, до каси платника податків та/або отримані готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів відображаються у графі 2 книги.

У графі 5 записують реквізити документа, який підтверджує понесені витрати, пов'язані зі здійсненням діяльності.

У графі 6 відображають суму витрат, які документально підтверджені та безпосередньо пов'язані з отриманням доходу за підсумками дня, у графі 7 — суму витрат на оплату праці та нарахування на оплату праці найманих осіб, понесених у звітному місяці.

У графі 8 відображають суму фактично понесених інших витрат, безпосередньо пов'язаних з одержанням доходу, які не зазначені в графах 6 та 7.

Сума чистого оподатковуваного доходу, яка розраховується як різниця між сумою доходу за звітний період (графа 4) та сумою понесених витрат від провадження діяльності (графи 6, 7, 8), зазначається у графі 9.

Дані книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються самозайнятими особами для заповнення декларації про майновий стан і доходи. Книга зберігається протягом 3 років після закінчення звітного періоду, в якому здійснено останній запис.

Iндивідуальна податкова консультація ДФС України від 29.08.2017 р. №1745/П/99-99-13-01-02-14/IПК


Оновлено довідку про результати верифікації документів про походження товару з України

! Експортерам

Мінфін затвердив нову форму Довідки про результати верифікації (перевірки достовірності) сертифікатів і декларацій про походження товару з України.

У зв'язку з цим утрачає чинність наказ ДМСУ від 17.12.2003 р. №882.

Нагадуємо, що верифікація (перевірка достовірності) сертифікатів і декларацій здійснюється органами доходів і зборів на підставі запиту митного органу країни ввезення товару.

Наказ Мінфіну України від 21.07.2017 р. №655 чинний з 05.09.2017 р.


Транспортний квиток та/або готельний рахунок як підстава для формування ПК

! Платникам ПДВ

ДФСУ роз'яснила, що підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту без отримання податкової накладної, зареєстрованої в ЄРПН, можуть бути належним чином оформлені документи, визначені п. 201.11 ПКУ, зокрема транспортний квиток та/або готельний рахунок.

Документи, що підтверджують витрати, понесені підзвітною особою під час відрядження або виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок податкового агента платника податку, подаються разом зі звітом про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт. А отже, датою формування податкового кредиту на підставі таких документів є дата подання звіту.

Iндивідуальна податкова консультація ДФС України від 22.08.2017 р. №1700/6/99-99-15-03-02-15/IПК


Розрахунок через Iнтернет: нюанси

! СГ, які використовують РРО

ДФСУ нагадує, що розрахункова операція — це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу). А у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару банком покупця або у разі повернення товару (відмови від послуги) — оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів до банку покупця.

Суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі, при продажу товарів зобов'язані видавати особі, яка отримує або повертає товари, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Iнтернет, при отриманні товарів в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.

Крім того, у чеку може зазначатися форма оплати «Картка», «Iнтернет-замовлення», «Передоплата», «Згідно із замовленням» тощо.

Тобто якщо суб'єкт господарювання прийняв у покупця для розрахунку в інтернет-магазині електронний платіжний засіб (банківську платіжну картку), то він може оформити розрахунковий документ (касовий чек) та видати його покупцю разом з товаром незалежно від того, чи надійшли перераховані покупцем кошти на його розрахунковий рахунок, чи не надійшли.

Iндивідуальна податкова консультація ДФС України від 29.08.2017 р. №1743/6/99-99-14-05-01-15/IПК


Фінрезультат при переоцінці матеріальних активів не коригується

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ нагадала: фінрезультат до оподаткування збільшується на суму уцінки та втрат від зменшення корисності основних засобів або нематеріальних активів, включених до витрат звітного періоду відповідно до П(С)БО або МСФЗ (п. 138.1 ПКУ), та зменшується на суму вигід від відновлення корисності основних засобів або нематеріальних активів у межах попередньо віднесених до витрат втрат від зменшення корисності основних засобів або нематеріальних активів відповідно до П(С)БО або МСФЗ (п. 138.2 ПКУ).

Різниці щодо операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів визначаються відповідно до п. 141.2 ПКУ.

Фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму від'ємного загального результату переоцінки цінних паперів (загальна сума уцінок цінних паперів перевищує загальну суму їх дооцінок за податковий (звітний) період) (крім державних цінних паперів або облігацій місцевих позик), відображеного у складі фінансового результату до оподаткування податкового (звітного) періоду відповідно до П(С)БО або МСФЗ.

Таким чином, якщо матеріальні активи не є основними засобами або цінними паперами, то операції з переоцінки таких активів відображаються у складі фінансового результату до оподаткування за правилами бухгалтерського обліку і положення ПКУ не передбачають коригування фінансового результату на суми таких операцій.

Iндивідуальна податкова консультація ДФС України від 29.08.2017 р. №1748/6/99-99-15-02-02-15/IПК


Хто відповідає за правомірність виданого листка непрацездатності

! Роботодавцям та працівникам

ФСС з ТВП нагадує, що рішення про призначення матеріального забезпечення та надання соцпослуг приймається комісією (уповноваженим) із соціального страхування, що створюється (обирається) на підприємстві, до складу якої входять представники його адміністрації та застрахованих осіб (виборних органів первинної профспілкової організації (профспілкового представника) або інших органів, які представляють інтереси застрахованих осіб).

Права, обов'язки та повноваження комісії визначені розділами II, III Положення №25, затвердженого постановою правління ФСС з ТВП від 23.06.2008 р. №25.

Так, згідно з пп. 2.2, 3.1.1 Положення №25 перевірка правильності видачі та заповнення документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення та соціальних послуг, є не тільки повноваженням, але й обов'язком комісії. За результатами розгляду підстав комісія зобов'язана приймати рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення, припинення його виплати (повністю або частково).

Водночас одним із основних завдань ФСС з ТВП та його робочих органів також є здійснення перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам.

Враховуючи вищезазначене, у разі необхідності комісія має право звернутися до робочих органів відділень Фонду для проведення перевірки обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.

Крім того, комісія має право брати участь у перевірках організації медичного обслуговування застрахованих осіб лікувально-профілактичним закладом, що розташований на підприємстві, а також дотримання хворими призначеного режиму лікування.

Лист ФСС з ТВП від 11.05.2017 р. №5-14/Н-225з-60


Доходи нерезидентів у вигляді процентів за наданими кредитами: оподаткування

! Суб'єктам ЗЕД

Доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними пп. 141.4.1 ПКУ. Для цілей цього підпункту такими доходами є, зокрема, проценти, дисконтні доходи, що сплачуються на користь нерезидента, у тому числі проценти за позиками та борговими зобов'язаннями, випущеними (виданими) резидентом.

Таким чином, доходи нерезидента із джерелом їх походження з України у вигляді процентів підлягають оподаткуванню відповідно до положень п. 141.4 ПКУ, незалежно від способу виплати такого доходу, у тому числі шляхом зарахування у рахунок збільшення статутного капіталу або суми кредиту/позики.

При цьому податок з доходів нерезидента у вигляді процентів сплачується під час зарахування зустрічної однорідної вимоги.

Iндивідуальна податкова консультація ДФС України від 29.08.2017 р. №1752/6/99-99-15-02-02-15/IПК


Ставка податку на прибуток 0% та нова спрощена декларація — у роз'ясненні ДФСУ

! Платникам податку на прибуток

ДФСУ нагадує, що 15 серпня 2017 року набрала чинності Постанова №592, якою затверджено:

Порядок переходу платників податку на прибуток підприємств до подання спрощеної податкової декларації з такого податку;

форму спрощеної податкової декларації з податку на прибуток підприємств, який оподатковується за ставкою 0 відсотків відповідно до пункту 44 підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Платники податку на прибуток, які відповідають вимогам, установленим п. 44 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ, з 1 січня 2017 року до 31 грудня 2021 року можуть застосовувати нульову ставку податку на прибуток із поданням спрощеної податкової декларації.

Переходячи на нульову ставку податку на прибуток підприємств, платники повинні дотримуватися певних умов. Зокрема:

— річний дохід, визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний період, не повинен перевищувати 3 млн грн;

— розмір нарахованої за кожний місяць звітного періоду зарплати (доходу) кожному з працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, має становити не менш як дві мінімальні зарплати.

Спрощена декларація з податку на прибуток підприємств складається платниками щороку за результатами кожного звітного (податкового) періоду, в якому застосовується нульова ставка цього податку, за формою, затвердженою Постановою №592.

У разі відсутності підстав для застосування нульової ставки платники подають декларацію з податку на прибуток за основною формою, затвердженою наказом Мінфіну України від 20.10.2015 р. №897 (у редакції Наказу №467).

Лист ДФСУ від 04.09.2017 р. №23407/7/99-99-15-02-01-17


Iндексація стипендій у 2017 році

! Бухгалтерам ВНЗ

Сума індексації у місяці підвищення стипендій не нараховується, якщо розмір підвищення стипендій перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення стипендії.

Обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії здійснюється починаючи з місяця, в якому її призначено. У разі коли особа не отримувала стипендію або втратила право на її призначення, а в подальшому стипендія їй була знову або вперше призначена, обчислення індексу споживчих цін здійснюється з місяця призначення стипендії.

Оскільки підвищення розміру мінімальної ординарної (звичайної) академічної та соціальної стипендій відбулося у січні 2017 року, то значення індексу споживчих цін у цьому місяці як для звичайної, так і для соціальної стипендії приймається за 1 або 100%.

Наприклад, якщо студенту із січня 2017 року було підвищено соціальну стипендію і це підвищення не перевищило суму індексації, що мала нараховуватись у січні 2017 року, то сума індексації мала зменшуватись на суму підвищення стипендії. Разом з тим з лютого 2017 року за результатами семестрового контролю за I семестр 2016/2017 навчальних років йому призначено академічну стипендію, розмір якої підвищено у січні 2017 року. Отже, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації мало розпочатися з лютого 2017 року як для академічної, так і для соціальної стипендії.

Для студентів, яким мінімальну ординарну (звичайну) академічну стипендію за результатами семестрового контролю за I семестр 2016/2017 навчальних років було призначено у лютому 2017 року, індекс споживчих цін для проведення подальшої індексації мав розраховуватись з лютого 2017 року.

Лист Мінсоцполітики від 15.08.2017 р. №83/0/66-17


Мінекономрозвитку про зняття з валютного контролю експортної операції

! Експортерам

Мінекономрозвитку зазначило, що у разі проведення обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті підставою для зняття з контролю експортної операції у разі своєчасного надходження виручки в іноземній валюті та підставою для припинення нарахування пені у разі порушення законодавчо встановлених строків розрахунків є зарахування виручки на поточний рахунок експортера.

Разом з тим, оскільки обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті покладається на уповноважені банки і зарахування банком гривневого еквівалента на поточний рахунок експортера, на відміну від тієї частини виручки, що не підлягає обов'язковому продажу, може відбутися з порушенням законодавчо встановленого строку розрахунків, у Мінекономрозвитку вважають за можливе знімати експортну операцію з валютного контролю та не застосовувати штрафних санкцій, передбачених ст. 4 Закону №185/94-ВР, у разі своєчасного зарахування виручки на поточний рахунок експортера в іноземній валюті.

Лист Мінекономрозвитку від 27.06.2017 р. №4102-13/21541-07

Новини підготувала Світлана ЦАРУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру