• Посилання скопійовано

Коментар

До індивідуальної податкової консультації Державної фіскальної служби України від 25.07.2017 р. №1341/6/99-99-15-02-02-15/IПК

Ця податкова консультація присвячена оподаткуванню процентів, нарахованих засновнику-нерезиденту, який надав позику українському підприємству.

Норми пп. 141.4.1 та пп. 141.4.2 ПКУ регламентують оподаткування суми процентів, що сплачуються нерезиденту, за ставкою 15%, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються такі виплати. Адже такими договорами може передбачатися ставка оподаткування, нижча за 15%.

Зверніть увагу на формулювання ч. «а» пп. 141.4.1 ПКУ: «проценти, дисконтні доходи, що сплачуються на користь нерезидента…». У коментованому роз'ясненні податківці пояснюють, що наведену норму в цьому випадку слід розуміти так: момент виникнення доходу нерезидента датований фактом зарахування суми процентів на збільшення суми кредиту чи як внеску до статутного капіталу. По суті, нерезидент начебто отримав свої проценти та негайно надав їх у кредит українському підприємству або вніс їх до його статутного капіталу.

Тут є важливий момент! Для бухгалтера ключовим фактором сплати податку є факт спрямування нарахованих процентів на збільшення суми позики/кредиту чи розміру статутного капіталу.

Зверніть увагу: не факт нарахування наприкінці місяця процентів, а саме факт збільшення суми статутного капіталу чи суми позики/кредиту від нерезидента (в договорі, протоколі може бути прописано, що накопичені проценти раз на квартал/півріччя збільшують суму кредиту/позики нерезидента). Зазвичай такі операції супроводжуються протоколом рішення загальних зборів учасників підприємства.

Якщо протокол складається ще на етапі взяття позики/кредиту, то на етапі нарахування процентів і перерахування їх у рахунок зобов'язань перед нерезидентом (К-т 672, 685) бухгалтеру слід подбати про сплату податку з таких доходів. До складу суми збільшення статутного капіталу чи позики/кредиту нерезидента потрапить сума за мінусом утриманого податку.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру