• Посилання скопійовано

Щодо складання податкових накладних з ПДВ

Лист ГУ ДФС у Полтавській області від 03.02.2017 р. №554/10/16-31-12-01-34

Щодо складання податкових накладних з ПДВ

Суттєво. Оскільки чинна форма податкової накладної не містить окремого поля для відображення коду послуги за ДКПП, до внесення відповідних змін до форми ПН при складанні ПН код послуги тимчасово не зазначається.

! Платникам ПДВ

Головне управління ДФС у Полтавській області розглянуло лист платника податку щодо складання податкових накладних з ПДВ та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), повідомляє.

Листом від 20.01.2017 р. №1312/7/99-99-15-03-02-17 «Про особливості складання податкових накладних починаючи з 1 січня 2017 року» Державною фіскальною службою України проінформовано таке.

Законом №1797 підпункт «і» пункту 201.1 статті 201 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) викладено в новій редакції, відповідно до якої з 1 січня 2017 року при складанні податкової накладної запроваджується заповнення коду товару згідно з УКТ ЗЕД, для послуг — коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг.

При цьому платники податків мають право зазначати код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перші цифри відповідного коду.

У разі здійснення платниками податків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається в податковій накладній повністю.

Зміни щодо складання податкових накладних, запроваджені Законом №1797 у частині зазначення в податковій накладній коду товару згідно з УКТ ЗЕД, застосовуються до податкових накладних, дата складання яких припадає на період з 1 січня 2017 року.

До внесення відповідних змін до форми податкової накладної та порядку її заповнення при складанні податкової накладної код товару згідно з УКТ ЗЕД слід зазначати в графі 3 табличної частини податкової накладної.

Оскільки діюча форма податкової накладної не містить окремого поля для відображення коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, до внесення відповідних змін до форми податкової накладної та порядку її заповнення при складанні податкової накладної код послуги тимчасово не зазначається.

Відсутність коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг у податковій накладній, дата складання якої припадає на період з 1 січня 2017 року до дати набрання чинності відповідними змінами до форми податкової накладної, не визначається як помилка, допущена при складанні такої податкової накладної.

Тобто при здійсненні платниками податку починаючи з 1 січня 2017 року операцій з постачання товарів у податковій накладній в обов'язковому порядку зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних та імпортних товарів — 10 знаків, для інших товарів — не менше 4 знаків). При цьому код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається на всіх етапах постачання товарів від виробника чи імпортера до кінцевого споживача та незалежно від дати придбання чи виготовлення такого товару (до 1 січня 2017 року чи після цієї дати).

Вищезазначені зміни стосуються також і розрахунків коригування до податкових накладних, які складаються з 1 січня 2017 року, незалежно від дати складання податкових накладних (до 1 січня 2017 року чи після цієї дати), до яких складаються такі розрахунки коригування.

У той же час у разі складання податкових накладних не за операціями з постачання товарів/послуг, а з метою нарахування податкових зобов'язань відповідно до пункту 198.5 статті 198 Кодексу та/або статті 199 Кодексу (за товарами/послугами, необоротними активами, під час придбання або виготовлення яких суми податку були включені до складу податкового кредиту, у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для використання чи починають використовуватися в неоподатковуваних операціях), код товару згідно з УКТ ЗЕД, а для послуг — код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, не зазначаються.

Щодо визначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД повідомляємо, що згідно з пунктом 1 статті 11 Закону України від 2 грудня 1997 року №671/97-ВР «Про торгово-промислові палати в Україні» (далі — Закон №671) торгово-промислові палати мають право, зокрема:

— проводити на замовлення українських та іноземних підприємців експертизу, контроль якості, кількості, комплектності товарів (у тому числі експортних та імпортних) і визначати їх вартість;

— засвідчувати і видавати сертифікати про походження товарів, сертифікати визначення продукції власного виробництва підприємств з іноземними інвестиціями та інші документи, пов'язані зі здійсненням зовнішньоекономічної діяльності.

При цьому методичні та експертні документи, видані торгово-промисловими палатами в межах їх повноважень, є обов'язковими для застосування на усій території України (пункт 2 статті 11 Закону №671).

Крім того, відповідно до Закону України від 25 лютого 1994 року №4038-XII «Про судову експертизу» (далі — Закон №4038) державні спеціалізовані установи (науково-дослідні інститути судових експертиз), визначені у статті 7 Закону №4038, на замовлення заявника можуть проводити експертні дослідження і обстеження, у тому числі товарознавчу експертизу.

Порядок проведення такої експертизи та документи, що підтверджують результати її проведення, визначено в Iнструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженій наказом Міністерства юстиції України від 08.10.98 р. №53/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 03.11.98 р. за №705/3145.

Враховуючи викладене, у разі необхідності визначення відповідності продукції відповідному коду товарної класифікації згідно з УКТ ЗЕД для правильного відображення обсягів постачання таких товарів у податковій декларації з ПДВ та її додатках платник податку — суб'єкт спеціального режиму оподаткування має можливість отримати висновок від Торгово-промислової палати України (її регіональних відділень) або науково-дослідного інституту судових експертиз.

В. о. заступника начальника В. ЧОРНОБРИВЕЦЬ

До змісту номеру