• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Головного управління ДФС в Одеській області від 30.12.2016 р. №1740/Ч/15-32-14-06-08

Під час перевірок касової дисципліни податкові органи з'ясовують дотримання порядку ведення операцій із готівкою. Тому, якщо платник ЄП — фізособа отримав готівку у межах посередницьких операцій, йому потрібно відобразити:

1) отриману суму винагороди, яку сплачує комітент за виконання умов договору1;

2) суму готівкових транзитних коштів.

Якщо сума винагороди є складовою доходу платника ЄП відповідно до п. 292.4 ПКУ, то сума транзитних коштів за посередницьким договором під час продажу товару не враховується у доходах платника ЄП. Проте якщо таку суму отримано готівкою, то вона підлягає обліку в підприємця-комісіонера.

Порядок ведення касових операцій установлено Положенням №6372. Згідно з п. 2.6 Положення №637, уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися. Підприємці касової книги не ведуть — згідно з п. 2.1 Положення №637, вони ведуть облік операцій із готівкою у відповідних книгах обліку.

1 Або сума винагороди, яка утримується зі суми отриманих коштів за комісійний товар, якщо такий порядок установлено посередницьким договором.

2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. №637.

Отже, для комісіонера — платника ЄП, який не використовує РРО, оприбуткуванням готівки вважається облік готівкових коштів на повну суму фактичних надходжень у Книзі обліку доходів (і витрат), форма якої затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №5791. Якщо звернути увагу на порядок ведення цієї Книги, то окремої графи для обліку транзитних коштів, які не належать підприємцю, просто немає. У графах 2 — 6 щоденно відображається дохід від провадження господарської діяльності, а кошти, отримані за посередництвом, доходом не вважаються.

Проте за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки за Указом №4362 застосовуються санкції у 5-кратному розмірі неоприбуткованої суми. Тому не радимо ігнорувати коментований лист, у якому роз'яснюється, що у разі неоприбуткування транзитних готівкових коштів до підприємця — платника ЄП застосовується штрафна санкція.

1 Платники ЄП третьої групи, які є платниками ПДВ, ведуть книгу обліку доходів і витрат, форма якої також затверджена цим наказом.

2 Указ Президента від 12.06.95 р. №436/95 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки».

Але у коментованому листі податківці так і не пояснюють, як відображати транзитні кошти в Книзі обліку. У разі продажу товарів за договором комісії можемо порадити отриману готівку за проданий комісійний товар відобразити у гр. 2 та гр. 3 як суму повернутих коштів. У графі 4 зазначатиметься скоригована сума доходу. Згодом, датою надходження коштів у вигляді винагороди, така сума відобразиться у гр. 2 як дохід підприємця.

Якщо умовами посередницького договору передбачено, що сума винагороди утримується комісіонером самостійно з виручки, то гр. 3 буде відображати суму повернення за мінусом комісійної винагороди. У графі 4 відобразиться сума доходу у вигляді винагороди. До декларації «єдинника» потрапить лише сума винагороди.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет Кредит»

До змісту номеру