• Посилання скопійовано

Коментар

До листа ГУ ДФС у м. Києві від 17.10.2016 р. №22331/10/26-15-12-04-18

Платникам ЄП — юрособам, які планують продати автомобіль, слід звернути особливу увагу на коментований лист. У ньому податківці повідомляють, що у разі продажу автомобіля платником ЄП — юрособою, якщо такий автомобіль в обліку перебував у складі товарів, то дохід від такої реалізації визначатиметься за загальним правилом п. 2 п. 292.1 ПКУ: сумою доходу будуть усі отримані від продажу кошти, й отриманий дохід слід оподатковувати відповідно до пп. 3 п. 293.5 ПКУ — за ставкою у подвійному розмірі. Адже у цьому разі такий дохід класифікується податковими органами як дохід, отриманий від видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування. Мало того, у разі такого порушення, згідно з п. 5 пп. 298.2.3 ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом (кварталом), у якому здійснювалися такі види діяльності, доведеться перейти на загальну систему оподаткування.

На жаль, контролюючий орган має рацію в цьому питанні. Адже, відповідно до пп. 291.5.1 ПКУ, суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи — підприємці), які здійснюють продаж підакцизних товарів, не можуть бути платниками єдиного податку третьої групи. Враховуючи норми п. 215.1 ПКУ, до підакцизних товарів належать, зокрема, автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб і більше, транспортні засоби для перевезення вантажів.

Отже, оподаткування єдиним податком операції з продажу автотранспортного засобу залежить від призначення цього засобу та відображення в бухгалтерському обліку суб'єкта господарювання.

У разі якщо автомобіль обліковувався підприємством за нормами П(С)БО 91 у вигляді матеріальної цінності як товар, що був придбаний та утримувався підприємством з метою подальшого продажу, дохід від такої операції визначатиметься відповідно до пп. 2 п. 292.1 ПКУ та оподатковуватиметься у подвійному розмірі ставок, визначених п. 293.3 ПКУ.

Проте якщо автомобіль на балансі підприємства обліковується як основний засіб відповідно до П(С)БО 72, платнику ЄП у разі його продажу слід звернути увагу на норми п. 292.2 ПКУ.

Ця норма встановлює особливі правила визначення доходу. У більшості випадків дохід визначається як сума отриманих коштів. Але якщо платник ЄП продає необоротний актив, який використовувався понад 12 календарних місяців, діють окремі правила. У цьому разі доходом при продажу ОЗ є різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких ОЗ, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу. До уваги слід брати залишкову вартість за даними бухобліку. Адже визначення терміна «залишкова вартість» у пп. 14.1.9 ПКУ застосовується тільки для платників податку на прибуток.

Якщо платник ЄП продає необоротний актив, який використовувався менш ніж 12 календарних місяців, діють загальні правила: дохід визначається як сума отриманих коштів. Водночас, якщо такий автомобіль не був придбаний з метою продажу, а для власного використання як ОЗ, обов'язку щодо переходу на загальну систему оподаткування не виникає.

Зверніть увагу: у разі визначення доходу в податковому обліку критерії для основних засобів слід брати до уваги саме податкові (це також підтверджується коментованим листом). На наш погляд, норма пп. 14.1.138 ПКУ є загальною і не містить винятків залежно від системи оподаткування, на якій перебуває суб'єкт господарювання. У податковому обліку ознаки ОЗ установлені пп. 14.1.138 ПКУ — це матеріальні активи, вартість яких перевищує (для платників ПДВ — без урахування цього податку) 6000 грн та очікуваний строк використання (експлуатації) — понад один рік. Хоча, враховуючи вартість автомобілів, найімовірніше, цього критерію буде дотримано майже завжди.

Нагадаємо: в бухобліку, відповідно до норм П(С)БО 273, необоротний актив, який планується продати, слід перевести до групи вибуття, що утримується для продажу, на дату прийняття такого рішення, та коли щодо активів задовольняються умови, наведені в п. 1 р. II П(С)БО 27, здійснюється проведення Д-т 286 К-т 105. У цьому разі автомобіль перестає визнаватися у складі ОЗ, тож амортизація не нараховується. Необоротні активи та групи вибуття, що утримуються для продажу, відображають у бухобліку та фінзвітності за найменшою з двох величин — балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації. Балансова (залишкова) вартість — це різниця між первісною (переоціненою) вартістю необоротного активу і сумою його накопиченої амортизації (зносу). Чиста вартість реалізації, відповідно до п. 4 П(С)БО 7, — це справедлива вартість такого активу за мінусом очікуваних витрат на його реалізацію. У разі оцінки автомобіля, який планується продати, за чистою вартістю реалізації сума коригування балансової вартості визнається іншими операційними витратами звітного періоду, субрахунок 949 (додатково див. «ДК» №30/2016).

1 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Мінфіну від 20.10.99 р. №246.

2 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 27.04.2000 р. №92.

3 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 27 «Необоротні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність», затверджене наказом Мінфіну від 07.11.2003 р. №617.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру