• Посилання скопійовано

Як розділяти доходи фізособи і фізособи-підприємця

ФОП 2-ї групи ЄП записував у Книзі обліку доходів лише суми, які отримав від підприємницької діяльності (безготівкові надходження та отриману готівку). ФОП також має особисту картку, на яку іноді надходять кошти від продажу особистих вживаних речей. Чи треба ці суми вписувати до Книги?

Відповідно до пп. 2 п. 6 Порядку №5791, платник єдиного податках (2-га група) щодня заносить до Книги у графах 2 — 6 відомості про дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до п. 293.2 ПКУ, зі сумарним підсумком за місяць, квартал, рік (крім доходу, що оподатковується за ставкою 15%). Тобто відображається отримана сума коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (окремо в готівковій та безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, що підлягає оподаткуванню у межах госпдіяльності підприємця.

Згідно з пунктом 5 Порядку №579, записи у Книзі виконуються за підсумками робочого дня, тобто зазначається підсумкова сума щодо коштів, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або отримані готівкою2 (графа 4 Книги), та окремо сума безоплатно отриманих товарів (послуг) (графа 5 Книги). Крім того, окремо зазначається дохід, що оподатковується за ставкою 15%: дохід, отриманий від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників ЄП 2-ї групи, та/або дохід від здійснення діяльності, що заборонена платникам ЄП (графа 8 Книги). Витрати в Книзі не обліковуються.

1 Порядок ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №579.

2 З урахуванням суми повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передоплати.

Отже, платник єдиного податку 2-ї групи заносить усі суми у готівковій та безготівковій формі, отримані ним саме в межах підприємницької діяльності.

Відповідно до пп. 165.1.36 ПКУ, дохід фізособи-підприємця, з якого сплачується єдиний податок згідно зі спрощеною системою оподаткування, не оподатковується ПДФО та військовим збором. Отже, насамперед має значення характер надходжень. Якщо надходження на особистий картковий рахунок є іншими доходами, ніж від провадження обраних видів підприємницької діяльності, — такий дохід має оподатковуватися за ставкою 18%.

Спробуймо пояснити це на прикладах.

Приклад 1 Підприємець на ЄП 2-ї групи (обраний ним вид підприємницької діяльності — роздрібний та оптовий продаж товарів) продав товар на суму 1000 грн та отримав виручку від продажу такого товару на свій особистий картковий рахунок. Додатково він продав меблі для свого колеги за комісійну винагороду 500 грн. Які кошти він повинен внести до Книги як підприємницькі, якщо посередницька діяльність не є обраним ним видом за ЄДР?

До Книги має бути занесена сума в 1000 грн, яка і є доходом ФОП від підприємницької діяльності.

Загалом, на нашу думку, прямої заборони використовувати власний картковий рахунок фізособи для отримання доходу від підприємницької діяльності у податковому законодавстві не встановлено. Отже, якщо такі суми надійшли за договорами, в яких ФОП виступав як учасник господарських відносин, та отримані кошти є доходом від провадження ним підприємницької діяльності, то такі суми повинні бути відображені у Книзі підприємця як дохід, отриманий готівкою. Подальша доля таких коштів — це використання їх фізособою на власний розсуд. Обов'язку внесення таких коштів на підприємницький рахунок ПКУ також не містить. Утім, як до цього поставляться фіскальні органи, — можна спрогнозувати без особливих проблем. Оскільки такі кошти внесені на власний картковий рахунок, то фізособа (не підприємець) повинен сплатити з них за підсумками подання річної податкової декларації про майновий стан1 18% податку на доходи фізосіб та військовий збір.

1 Затверджена наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. №859.

Щодо комісійної винагороди у розмірі 500 грн, які надійшли на власний картковий рахунок, — це власні кошти фізособи, не підприємця, адже продаж меблів за комісійну винагороду відбувався не в межах госпдіяльності. Такі доходи у загальному порядку оподатковуються у фізособи за підсумками року ПДФО та військовим збором та відображаються в його річній податковій декларації.

Принагідно нагадаємо, що у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента) (п. 292.4 ПКУ).

До речі, якщо платник ЄП 2-ї групи не має права надавати посередницькі послуги в межах госпдіяльності (такий вид діяльності не занесено до реєстру платників ЄП), але підприємець відобразить такі кошти як підприємницькі у Книзі та оподаткує за ставкою 15% згідно з пп. 2 п. 293.4 ПКУ, йому слід перейти за загальну систему оподаткування. Адже за п. 7 пп. 298.2.3 ПКУ у разі здійснення діяльності, не зазначеної у реєстрі платників ЄП, підприємець з першого числа місяця, наступного за звітним періодом, зобов'язаний полишити спрощену систему оподаткування.

Приклад 2 Підприємець на ЄП 2-ї групи продав за 2500 грн товар (наприклад, сумки), який придбав у фізособи (суму виручки за сумки вніс до Книги). Крім цього, кілька сумок на суму 900 грн він продав, скориставшись послугами спільноти типу «Барахолка» в соцмережі «Facebook». Кошти надійшли на його власний картковий рахунок. Які кошти слід внести до Книги як підприємницькі?

На нашу думку, і сума у розмірі 2500 грн, і сума 900 грн має бути внесена до Книги платника ЄП, адже ці кошти він отримав від продажу товару (сумок), які придбав за кошти підприємця, перерахував з власного карткового рахунку чи сплатив готівкою (джерело витрат значення не має).

Утім, дохід у сумі 900 грн не мав бути отриманий на власний картковий рахунок фізособи (не підприємця): є ризик, що фіскальні органи під час перевірки донарахують грошові зобов'язання як з особистого доходу.

Таким чином, обирати спосіб отримання доходу від підприємницької діяльності, звісно ж, має сам підприємець, проте слід враховувати, що відсутність заборони використовувати власний картковий рахунок, оформлений на фізособу (не підприємця), може мати вкрай неприємні наслідки. Тому краще розділити доходи від підприємницької діяльності та доходи, що їх отримує саме фізособа (не підприємець), або вести належний облік своєї госпдіяльності та спрямовувати всі свої доходи на підприємницький рахунок.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру