• Посилання скопійовано

Коментар

До роз'яснення ГУ ДФС у Сумській області від 20.07.2016 р.

Підприємства, а також їхні відокремлені підрозділи, які здійснюють розрахункові операції у готівковій формі, повинні враховувати правила щодо ліміту каси. Ліміт каси — це граничний (максимальний) розмір суми готівки, що може залишатися в касі в позаробочий час. Усю понадлімітну готівку, що перебуває в касі підприємства на кінець робочого дня, треба здавати до обслуговуючих банків1.

Нагадаємо, що для кожного підприємства та його відокремленого підрозділу згідно з п. 5.2 Положення №6372 складається окремий розрахунок установлення ліміту залишку готівки в касі. Для відокремлених підрозділів ліміт каси встановлюється і доводиться до їх відома внутрішніми наказами (розпорядженнями) підприємства — юридичної особи.

Торгові підприємства, відповідно до п. 2.13 Положення №637, які здійснюють розрахунки зі споживачами за готівку, зобов'язані забезпечувати наявність у касі банкнот і монет для видачі решти. Але внесення розмінної монети не повинно призвести до невідповідності сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків. Розмінну монету не можна просто внести до скриньки РРО без виконання відповідної операції. Тому сума коштів, яка зазначена в денному звіті РРО (X-звіт), повинна відповідати фактичній сумі коштів на місці проведення розрахунків (п. 13 ст. 3 Закону про РРО3). З іншого боку, це штрафонебезпечна ситуація. За невідповідність суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у X-звіті, більш ніж на 137,80 грн (10% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року), згідно з п. 1 ч. 1 ст. 17 Закону про РРО до юридичних осіб застосовуються фінансові санкції: за вчинене порушення вперше протягом календарного року, виявлене під час перевірки, — штраф 1 грн, за кожне наступне вчинене порушення — 100% вартості проданих із порушеннями товарів (послуг).

1 Готівкові кошти не вважаються понадлімітними в день їх надходження, якщо вони були здані до банку в сумі, що перевищує ліміт каси, не пізніше наступного робочого дня або були видані для використання підприємством на госппотреби, які пов'язані з діяльністю підприємства.

2 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою НБУ від 15.12.2004 р. №637.

3 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Отже, внесення розмінної монети до пам'яті РРО необхідно проводити так, щоб не допустити невідповідності сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків.

Тому податківці в коментованому роз'ясненні, враховуючи вимогу п. 6 розділу III Порядку реєстрації та застосування РРО1, повідомляють: якщо внесення готівки не пов'язане з проведенням розрахункових операцій, таке внесення (для видачі решти) слід реєструвати через РРО з використанням операцій «службове внесення». Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту.

Увага: як слушно уточнюють податківці, якщо РРО в автоматичному режимі переносить (відображає) залишок коштів з кінця робочої зміни дня на початок робочої зміни дня, операцію «службове внесення» повторювати не потрібно (зрозуміло, щоб не задвоїти суму внесення). I, до речі, X-звіт додатково містить такі дані, як суми готівки за операціями «службового внесення» (п. 15 Постанови №1992). Тому внесену суму готівки для видачі решти цілком реально побачити та переперевірити себе за цим документом (для уникнення переліміту).

1 Увага: з 26.07.2016 р. діє Наказ Мінфіну від 14.06.2016 р. №547 «Про затвердження порядків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій» (див. «ДК» №31/2016).

2 Постанова КМУ від 18.02.2002 р. №199 «Про затвердження вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування».

Усе вищезазначене стосується й відокремлених підрозділів підприємств. Отже, у разі якщо відокремлений підрозділ здійснює готівкові розрахунки виключно із застосуванням РРО та веденням КОРО, касової книги він не веде. Відповідно розмінну монету повинен видавати касир головної каси в такий відокремлений підрозділ. Підприємствам потрібно враховувати, що ця готівка входить до ліміту каси, встановленого для відокремленого підрозділу, тому треба постійно контролювати, щоб не було перевищень.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру