• Посилання скопійовано

Про розгляд звернення

Лист Державної фіскальної служби України від 25.02.2016 р. №4173/6/99-99-19-03-02-15

Про розгляд звернення

Суттєво. Податкова накладна, яка підлягала обов'язковій реєстрації платником податку — продавцем товарів/послуг в ЄРПН та не була ним зареєстрована у встановлений законодавством термін, не може бути зареєстрована в ЄРПН.

! Платникам ПДВ

Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо можливості реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН) розрахунку коригування до податкової накладної, яка підлягала обов'язковій реєстрації в ЄРПН, але не була зареєстрована, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), повідомляє.

Відповідно до пункту 201.10 статті 201 Кодексу при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку — продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.

Згідно із запитом з дати складення податкової накладної у грудні 2015 року минуло більш ніж два роки, тобто датою її складення є листопад 2013 року. За нормами податкового законодавства, чинними на дату складання податкової накладної, реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН здійснювалася не пізніше п'ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання.

У разі якщо розрахунок коригування складається платником податку до податкової накладної, відомості якої не внесено до ЄРПН, такий розрахунок реєструється після реєстрації такої накладної (пункт 4 Порядку ведення ЄРПН, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року №1246).

Таким чином, податкова накладна, яка підлягала обов'язковій реєстрації платником податку — продавцем товарів/послуг в ЄРПН та не була ним зареєстрована у встановлений законодавством термін, не може бути зареєстрована в ЄРПН.

Голова Р. НАСІРОВ

До змісту номеру