• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 10.11.2015 р. №23923/6/99-99-19-02-02-15

Ті платники податку на прибуток, хто працює з цінними паперами, добре знають, як уважно перевіряють податківці під час перевірок ціннопаперові витрати та доходи: досвід перевірок попередніх років свідчить, що між від'ємним фінрезультатом за підсумками продажу цінних паперів та фіктивною госпоперацією податківці різниці не роблять.

У коментованому листі ДФСУ підтверджує, що в 2015 році за операціями з корпоративними правами в іншій, ніж ЦП, формі податкових різниць не формується. А це фактично означає, що уваги до результатів продажу таких корпоративних прав має поменшати, адже від'ємний фінрезультат конкретної угоди просто «розмиється» в сукупності операцій платника податків за звітний період, і фінрезультат (і об'єкт оподаткування) за період буде сформовано з урахуванням фінансового результату від продажу таких корпоративних прав.

А от із ПДВ не все так однозначно. З одного боку, за приписами пп. 196.1.1 ПКУ операції з корпоративними правами не у ціннопаперовій формі не є об'єктом оподаткування ПДВ, з іншого боку, відповідно до абз. 2 п. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання, зокрема, товарів не може бути нижчою від ціни їх придбання. На нашу думку, щодо ПДВ навіть за від'ємними результуючими операціями будь-які нарахування просто неможливі через відсутність об'єкта оподаткування.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру