• Посилання скопійовано

Щодо складання зведеної податкової накладної

Лист Міжрегіонального головного управління ДФС — Центрального офісу з обслуговування великих платників від 28.09.2015 р. №22394/10/28-10-06-11

Щодо складання зведеної податкової накладної

Суттєво. У гр. 2 «Дата виникнення податкового зобов'язання (постачання (оплати))» зведеної ПН за бюджетні кошти слід зазначити дату виникнення податкового зобов'язання, тобто дату надходження попередньої оплати за товари/послуги.

! Платникам ПДВ

Міжрегіональне головне управління ДФС — Центральний офіс з ОВП розглянуло лист від підприємства щодо складання зведеної податкової накладної та в межах своїх повноважень повідомляє.

Згідно з п. 187.7 ст. 187 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) датою виникнення податкових зобов'язань у разі постачання товарів/послуг з оплатою за рахунок бюджетних коштів є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податку або дата отримання відповідної компенсації у будь-якій іншій формі, включаючи зменшення заборгованості такого платника податку за його зобов'язаннями перед бюджетом.

Відповідно до п. 201.4 ст. 201 Кодексу платники податку в разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер:

покупцям — платникам податку — можуть скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом такого місяця;

покупцям — особам, не зареєстрованим платниками податку, — можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають такий характер, протягом такого місяця.

Для цілей застосування норм Кодексу ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць.

Разом з тим введення нормою Закону України від 16 липня 2015 року №643-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість» (далі — Закон №643) зведеної податкової накладної в разі постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер, враховує те, що складати податкову накладну можна не на дату формування податкового зобов'язання, а не пізніше останнього дня місяця. Тобто виникнення податкового зобов'язання і складання податкової накладної відбудуться в одному звітному періоді, але в різні дні. При цьому податкова накладна дає змогу врахувати такі розбіжності.

Загальний порядок виписування податкової накладної передбачає, зокрема, навести дату виникнення податкового зобов'язання (гр. 2 табличної частини). Тому, враховуючи особливе правило визнання податкових зобов'язань згідно з п. 187.7 ст. 187 Кодексу, у формі зведеної податкової накладної у гр. 2 «Дата виникнення податкового зобов'язання (постачання (оплати))» платник ПДВ має зазначити дату виникнення податкового зобов'язання, тобто дату надходження попередньої оплати за товари/послуги.

До змісту номеру