• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 11.09.2015 р. №33835/7/99-99-19-03-01-17

Згідно зі спеціальним режимом оподаткування за ст. 209 ПКУ, сума ПДВ, яка підлягає нарахуванню за підсумками поточного звітного періоду, — рядок 25.2 у декларації з ПДВ з позначкою «0121»/«0122»/«0123»,1 не підлягає сплаті до бюджету, а спрямовується на спеціальний рахунок сільськогосподарського підприємства.

Одним із показників формули за п. 200-1.3 ПКУ, за рахунок якого збільшується реєстраційна сума, є ∑ ПопРах (сума поповнення рахунку). Складовою цього показника є сума поповнення з поточного рахунку платника на основний електронний рахунок та сума поповнення з поточного рахунку платника на додатковий електронний рахунок.

З 29.07.2015 р. сільгосппідприємства використовують у СЕА два електронні рахунки: основний та додатковий. І, як зазначається у коментованому листі, спецрежимники перераховують зі свого поточного рахунку кошти:

— на основний електронний рахунок для проведення розрахунків з бюджетом, а також перераховують з поточного рахунку кошти в сумах, необхідних для реєстрації ПН за діяльністю іншою, ніж сільськогосподарська;

— на додатковий рахунок, призначений для перерахування коштів на спецрахунок. На цей рахунок сільськогосподарським підприємством зараховуються кошти з поточного рахунку в сумі, необхідній для реєстрації ПН, які складаються в межах сільськогосподарської діяльності.

Враховуючи погляд податкової, платники ПДВ у разі здійснення як сільськогосподарських, так і інших постачань повинні вести окремий облік таких операцій та окремо враховувати реєстраційну суму для реєстрації ПН в Єдиному реєстрі.

Хоча у п. 4 Порядку №5692 сказано: якщо сільськогосподарське підприємство поряд з такою діяльністю здійснює іншу діяльність, у СЕА відкривається єдиний електронний рахунок для обліку сум ПДВ за результатами діяльності, передбаченої ст. 209 ПКУ, та іншої діяльності.

1 Наказ Мінфіну від 23.09.2014 р. №966 «Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість».

2 Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. №569.

До речі, у роз'ясненні від 10.08.2015 р. (див. «ДК» №33-34/2015, коментар «ДК») ДФСУ повідомляла, що для сільгосппідприємства реєстраційна сума для реєстрації ПН та РК обчислюється загалом для всіх видів діяльності (як для сільськогосподарської, так і для іншої діяльності).

З додаткового рахунку кошти автоматично перераховуються казначейством на спецрахунки протягом операційного дня, в якому вони надійшли на такі електронні рахунки. Суми ПДВ, що акумулюються на спецрахунку, використовуються виключно на виробничі цілі (п. 4 Порядку №111). Для сільськогосподарських товаровиробників витратами на виробничі цілі вважаються витрати, що безпосередньо пов'язані з веденням діяльності у сфері сільського господарства відповідно до п. 209.15 ПКУ. Враховуючи норми ст. 209 ПКУ та Порядку №11, поповнення реєстраційної суми у СЕА за рахунок коштів, які є на спецрахунку, заборонено. У разі порушення — нецільового використання перерахованої на спецрахунок суми ПДВ — сільськогосподарське підприємство несе відповідальність за нормами ст. 123 ПКУ. Контроль здійснюють територіальні органи ДФСУ.

1 Порядок акумулювання сільськогосподарськими підприємствами сум податку на додану вартість на спеціальних рахунках, відкритих у банках та/або органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, затверджений постановою КМУ від 12.01.2011 р. №11.

Забезпечити кошти для перерахування в СЕА підприємства повинні самостійно. До настання граничних термінів, передбачених для сплати ПЗ з ПДВ, необхідно, щоб загальна сума коштів, перерахованих на додатковий рахунок, з якого кошти автоматично списуються на спецрахунок, була не меншою від суми, зазначеної у рядку 25.2 декларації «0121»/«0122»/«0123». Реквізити спецрахунку сільськогосподарське підприємство зобов'язане зазначати у такій декларації.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру