• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 17.07.2015 р. №14996/6/99-99-19-02-02-15

Норми пп. 39.2.1.7 ПКУ відносять госпоперації, передбачені підпунктами 39.2.1.1 — 39.2.1.3 і 39.2.1.5 ПКУ, до складу контрольованих, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 50 мільйонів гривень (за мінусом непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік (до 13.08.2015 р.1 цей поріг становив 20 млн грн);
  • обсяг таких господарських операцій платника податків із кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 5 мільйонів гривень (за мінусом непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік (до 13.08.2015 р. ця вартісна межа становила 1 млн грн).

1 Зміни внесені Законом України від 15.07.2015 р. №609-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення».

Як бачимо, є чітка вартісна межа — 5 млн грн за рік без ПДВ, орієнтація саме на контрактну (договірну) суму. З огляду на те що в міжнародній практиці доволі частим явищем є отримання від іноземного постачальника кредит-ноти, постає запитання: чи враховувати її отримання при визначенні вартісної межі контрольованої операції? У коментованому листі податківці роблять висновок, що кредит-ноту все-таки слід враховувати. Крім того, податківці радять факт надання знижки (кредит-ноти) оформити у вигляді додаткової угоди до конкретного договору, сума компенсації вартості товарів за яким була зменшена, бо умова про ціну і загальну вартість договору (контракту) є обов'язковою для зовнішньоекономічного договору.

Але зміна ціни та вартості через деякий проміжок часу тягне за собою інші проблеми, про які податківці не замислюються. Кредит-ноту можуть оформити та надіслати покупцю вже після подання останнім звітності з трансфертного ціноутворення, і врахування кредит-ноти цілком може перетворити контрольовану операцію на неконтрольовану, що призведе до необхідності внесення змін до вже поданої звітності.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру