• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 19.03.2015 р. №475/99-99-15-01-02-18

Починаючи з декларації за липень 2015 року та в наступних звітних періодах розділ IV декларації не заповнюється, Д2 до декларацій за такі звітні періоди не подається, крім випадків, коли платник збільшує чи зменшує залишок від'ємного значення різниці між ПЗ та ПК звітних періодів до 01.02.2015 р. Це відбувається шляхом подання УР до податкової декларації за відповідний звітний період.

Разом з тим, як і раніше, є 2 шляхи узгодження податкових зобов'язань:

— самостійне декларування платником ПДВ (у т. ч. проведення коригувань);

— за підсумками проведеної перевірки на підставі узгодженого ППР.

Коментований лист присвячено обліку сум БВ, які не були задекларовані платником ПДВ, проте були виявлені та підтверджені за підсумками податкової перевірки (за фактом проведеної перевірки сума БВ збільшилася). Яким чином такі суми відображають в інтегрованій картці платника податку?

Як зазначається у коментованому листі, якщо за підсумками податкової перевірки виявиться, що платник ПДВ занизив суму БВ (у листі розглядаються суми БВ, заявлені до 01.01.2015 р.), така різниця між даними податківців та платника податків знайде своє відображення в ППР форми «В2» і далі буде відображена в КОР платника податків (збільшення суми ПДВ за результатами перевірки контролюючого органу). Ця сума ПДВ використовувалася для зменшення ПЗ у наступних звітних (податкових) періодах, не підпадала під зміну напряму відшкодування і не могла бути відшкодована на рахунок платника у банку.

Податківці логічно роз'яснюють, що у разі коли така сума пройшла податкову перевірку і знайшла своє відображення у ППР, дублювати її у гр. 4 таблиці 1 додатка 2 до декларації з ПДВ (тобто у складі сум ПДВ, задекларованих до БВ у рахунок зменшення ПЗ у наступних звітних (податкових) періодах) потреби немає. Хоча ці суми попередньо не були задекларовані платником ПДВ, проте втраченими вони не будуть, адже в КОР вони знайдуть своє відображення через дані з ППР.

Ні в Д2, ні в декларації з ПДВ у рядку 20.3 та у таблиці під самою декларацією із розшифруванням конкретних реквізитів ППР (дати, номера та суми) такі суми не відображаємо, адже тут йдеться про суми заниженого БВ, сформованого до 1 січня 2015 року, а в ряд. 20.3 та розшифровках під табличною частиною декларації слід відображати суми, сформовані вже в межах СЕА з 1 лютого 2015 року.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру