• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 27.03.2015 р. №6423/6/99-99-19-03-02-15

За своєю суттю кредит-нота в міжнародній практиці є розрахунком, повідомленням однієї сторони угоди другою про запис у кредит її рахунка певної суми. Найчастіше кредит-нотами оформлюють списання постачальником частини заборгованості покупця за відвантажений йому товар, надані послуги шляхом зменшення договірної ціни. Чіткої форми кредит-ноти, певна річ, немає. Це може бути і двостороння додаткова угода, і лист від контрагента, і акт про дефекти товару.

Суть кредит-ноти, на наше переконання, полягає в тому, що коригуванню в обліку боржника підлягає тільки заборгованість перед постачальником — жодні інші показники не змінюються. Обчислення ПДВ при імпорті товарів, як правило, зав'язане на митній вартості (п. 190.1 ПКУ), яка в разі отримання кредит-ноти не змінюється. Кредит-нота є підставою для перегляду лише договірної ціни. Але за цією нормою ПКУ базою для нарахування ПДВ при імпорті товарів усе ж таки, теоретично, є більша з величин — митна вартість або договірна ціна. Отже, іноді — що майже не трапляється на практиці, але передбачено законом, — ПДВ при імпорті товарів сплачується виходячи з їхньої договірної вартості. І зменшення договірної вартості може призвести до перегляду суми ПДВ, яку мав сплатити імпортер.

Правильно оформлена МД буде підставою для відображення цих сум у складі ПК з ПДВ.

У коментованому листі податківці звертають увагу на той факт, що в разі коли після митного оформлення товарів мають місце зміни — як пов'язані з поверненням зайво сплачених митних платежів, так і не пов'язані з перерахуванням сум митних платежів за митною декларацією (перегляд договірної вартості, зміни суми компенсації постачальнику, по суті, є такими змінами), — митний орган за письмовим зверненням декларанта або уповноваженої ним особи оформлює аркуш коригування (п. 37 Положення №4501). Надалі такий аркуш стане невід'ємною частиною митної декларації.

1 Положення про митні декларації, затверджене постановою КМУ від 21.05.2012 р. №450.

Ключовою подією, що запускає механізм оформлення такого аркуша коригування, є звернення декларанта до митного органу. Звернення добровільне: повідомляти митний орган про отримання кредит-ноти від постачальника платник ПДВ не зобов'язаний. І якщо він не повідомив митників про отримання кредит-ноти, то аркуш коригування не заповнюється і сума ПДВ, сплачена під час розмитнення, не коригується.

У разі оформлення аркуша коригування за зверненням декларанта, згідно з яким сума ПДВ до сплати до бюджету зменшується (у разі підтвердження Казначейством факту повернення з державного бюджету коштів), а надміру сплачена сума ПДВ повертається імпортеру, такий платник податку зобов'язаний в періоді оформлення аркуша коригування виключити зі складу ПК суму ПДВ, яка в ньому зазначена.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру