• Посилання скопійовано

Роз'яснення щодо обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті на користь резидентів від суб'єктів Криму

Лист НБУ від 03.08.2015 р. №40-02015/54281

Роз'яснення щодо обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті на користь резидентів від суб'єктів Криму

Суттєво. Валютні надходження на користь резидентів від суб'єктів Криму підлягають обов'язковому продажу на МБВР.

! СГ, що працюють із Кримом

Національний банк України у зв'язку з отриманням запитів від уповноважених банків щодо обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті з території вільної економічної зони «Крим» (далі — ВЕЗ «Крим») на користь резидентів роз'яснює таке.

Відповідно до пунктів 1 та 2 Постанови Правління Національного банку України від 3 листопада 2014 року №699 «Про застосування окремих норм валютного законодавства під час режиму тимчасової окупації на території вільної економічної зони «Крим» (далі — Постанова №699), для цілей застосування нормативно-правових актів Національного банку України особа, місцезнаходження якої (зареєстрована/постійно проживає) на території ВЕЗ «Крим» (далі — суб'єкт Криму), прирівнюється до нерезидента, а перекази (платежі) з материкової території України на територію ВЕЗ «Крим» або з території ВЕЗ «Крим» на материкову територію України здійснюються в порядку, передбаченому нормативно-правовими актами Національного банку України для операцій з переказу коштів за межі України/в Україну.

Згідно з абзацом першим пункту 2 Постанови Правління Національного банку України від 03.06.2015 р. №354 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» (далі — Постанова №354), обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України підлягають надходження в іноземній валюті з-за кордону на користь юридичних осіб, які не є уповноваженими банками, фізичних осіб — підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв) на рахунки, відкриті в уповноважених банках для ведення спільної діяльності без створення юридичної особи, а також надходження в іноземній валюті на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій Національного банку України.

Відповідно до пункту 9.4 статті 9 Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» (далі — Закон), вимоги законодавства України щодо обов'язкового продажу надходжень (у тому числі виручки) в іноземній валюті не застосовуються до юридичних осіб (філій, відділень, інших відокремлених підрозділів юридичних осіб) із місцезнаходженням на території ВЕЗ «Крим».

Тобто Закон звільняє від обов'язкового продажу надходження в іноземній валюті на користь суб'єктів Криму, проте не містить аналогічних винятків для надходжень в іноземній валюті на користь резидентів від суб'єктів Криму.

Слід також враховувати, що на підставі Постанови Правління Національного банку України від 06.05.2014 р. №260 «Про відкликання та анулювання банківських ліцензій та генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій окремих банків і закриття банками відокремлених підрозділів, що розташовані на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя» банкам України заборонено встановлювати кореспондентські відносини з банками України та/або іноземними банками, іншими кредитними або фінансовими установами, що розташовані та/або здійснюють свою діяльність на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, та відкривати відокремлені підрозділи на цій території. Оскільки можливості відкриття банками України рахунків суб'єктам Криму на території ВЕЗ «Крим» немає, то перерахування цими суб'єктами коштів в іноземній валюті на користь резидентів може здійснюватися виключно з рахунків, відкритих в іноземних банках1.

1 Крім випадків використання суб'єктами Криму рахунків, відкритих у банках України на материковій території України, відповідно до норм законодавства України.

Таким чином, надходження в іноземній валюті з-за меж материкової території України на користь резидентів від суб'єктів Криму підлягають обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України з дотриманням порядку та у розмірі, що встановлені законодавством України, зокрема Постановою №354.

Заступник голови Національного банку України О. ЧУРІЙ

До змісту номеру