• Посилання скопійовано

Коментар

До постанови Правління Національного банку України від 03.06.2015 р. №354

Валютні послаблення

Нацбанк постановами від 03.06.2015 р. №354 (див. «ДК» №24/2015) та від 03.06.2015 р. №355 (див. «ДК» №24/2015) запровадив заходи валютного регулювання, які набрали чинності з 04.06.2015 р. Більшість тимчасових вимог щодо валютних операцій діяли й раніше, а Постановою №354 просто продовжено їх дію, проте є й деякі послаблення. Вимоги діятимуть до 03.09.2015 р. включно (якщо НБУ не прийме нову постанову, якою знову їх продовжить).

Оплата послуг (робіт), об'єктів інтелектуальної власності нерезидентам

З 04.06.2015 р. Постановою №355 внесено зміни в п. 4 Постанови №5971. 3авдяки змінам удвічі збільшено суму договору, при перевищенні якої для здійснення оплати в іноземній валюті, крім самого договору й документів, які свідчать про фактично надані послуги, виконані роботи2 чи передані права інтелектуальної власності, векселя, виданого згідно з умовами такого договору, потрібно подавати уповноваженому банку акт цінової експертизи3. Зараз це 50000 євро (або еквівалент цієї суми в іншій валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на день укладання договору), а не 25000 євро, як раніше.

Обов'язковий продаж валюти

На жаль, розмір обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті з-за кордону на користь юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, іноземних представництв (крім офіційних представництв), для ведення спільної діяльності без створення юрособи, а також надходжень в іноземній валюті на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальних ліцензій НБУ, залишився в діапазоні 75%. Продаж валюти здійснюється виключно наступного робочого дня після дня зарахування надходжень на розподільчий рахунок4.

1 Постанова НБУ від 30.12.2003 р. №597 «Про переказування коштів у національній та іноземній валюті на користь нерезидентів за деякими операціями».

2 У тому числі послуг з продажу товару в кредит, передавання майна в оренду, у лізинг, надання в користування прав інтелектуальної власності.

3 Перелік документів і строки проведення цінової експертизи можна довідатися на сайті ДП «Держзовнішінформ» http://www.ukrdzi.com.

4 Для інформації зауважимо: податкові органи вважають, що в обліку СГ датою надходження виручки в іноземній валюті є дата надходження коштів на поточний рахунок резидента (ЗІР, підкатегорія 114.02, відповідь на запитання «Яка дата вважається датою надходження валютної виручки: дата надходження коштів на розподільчий рахунок чи дата надходження коштів на поточний валютний рахунок суб'єкта господарювання після здійснення обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті?»).

Строк розрахунків і залік однорідних вимог

За операціями з експорту та імпорту товарів строк розрахунків до 03.09.2015 р. включно і надалі становить 90 к. д. Зняти в банку з контролю експортну операцію припиненням зобов'язань шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог і надалі є неможливим.

Купівля іноземної валюти

Завдяки змінам (пп. 14 п. 6 Постанови №354) уповноважений банк має право купувати іноземну валюту за дорученням клієнта-резидента (крім фізичної особи), навіть якщо на поточних і депозитних рахунках (у цьому та/або інших уповноважених банках) такого резидента є іноземна валюта, але тільки якщо загальна сума такої валюти на дату подання заяви на купівлю іноземної валюти менша ніж 25000 доларів США (в еквіваленті за офіційним курсом гривні до відповідних валют). Раніше банк не мав права купувати іноземну валюту, якщо на дату подання заяви на купівлю валюти валютні заощадження становили більше 10000 доларів США.

Обмеження для готівкових коштів

Збільшено ліміт на видачу готівкових коштів у національній валюті (пп. 5 п. 6 Постанови №354) через каси та банкомати в межах до 300000 грн на добу на одного клієнта. Раніше отримати готівку у гривнях можна було лише в сумі 150000 грн на добу.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру