• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 06.05.2015 р. №16102/7/99-99-15-02-02-17

Зверніть увагу, коментований лист стосується податкових перевірок (у т. ч. камеральних) виключно щодо податку на прибуток. Отже, пунктом 3 розділу II Прикінцевих положень Закону №711 установлено загальне обмеження щодо проведення всіх видів перевірок у 2015 та 2016 роках контролюючими органами суб'єктів господарювання, у яких торішній дохід становив до 20 млн грн. У коментованому листі податківці підтверджують, що в 2015 — 2016 роках у межах камеральних перевірок декларації з податку на прибуток не перевірятимуть. Зверніть увагу: це не означає, що показники звітності за ці роки взагалі не перевірятимуться, — певна річ, їх перевірятимуть, але вже у 2017 році, коли мине мораторій на такі перевірки.

Цей мораторій цілком успішно оминають у частині ПДВ (до речі, в частині ПДВ листів такого роду податковий регулятор і не видає!), коли декларації проходять камеральні перевірки суцільним порядком. Навіть для того щоб задекларувати від'ємне значення з ПДВ звітного періоду і скористатися ним у межах податкового кредиту з ПДВ у наступних звітних періодах, ця сума від'ємного значення має бути перевірена та підтверджена податківцями (абз. 3 п. 9-1 Порядку №5692). Як ми пам'ятаємо, тільки після камеральної перевірки декларації з ПДВ податковий орган автоматично збільшує суму податку, на яку платник податку має право зареєструвати ПН та/або РК, на відповідну суму та на запит платника податку інформує його про суму збільшення шляхом надсилання електронного повідомлення (зверніть увагу: усі ці дії відбуваються тільки після завершення камеральної перевірки!). Як бачимо, мораторій наче є, але його з легкістю оминають!

1 Закон України від 28.12.2014 р. №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи».

2 Порядок електронного адміністрування податку на додану вартість, затверджений постановою КМУ від 16.10.2014 р. №569.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру