• Посилання скопійовано

Коментар

До наказу ДФСУ від 26.12.2014 р. №400

Тривалий час на сайті ДФСУ був розміщений для ознайомлення проект узагальнюючої податкової консультації з питань ціннопаперового обліку. І от, нарешті, маємо УПК від 26.12.2014 р. №400, яка дає чіткі та виважені відповіді на 7 запитань, актуальних при складанні декларації з податку на прибуток за 2014 рік та розрахунку авансових внесків на 2015 рік.

Перехідні операції. Ціннопаперовий дохід платника податку визнається за датою переходу покупцеві права власності на цінні папери. Отже, в ситуації, коли має місце передплата в одному календарному році, а перехід права власності на ЦП — вже в наступному, фінансовий результат у податковому обліку за такою операцією знайде своє відображення саме за датою заключної операції — переходу права власності на ЦП. Попередня оплата ні на витрати, ні на доходи не впливає.

Переоцінка ЦП. Переоцінка ЦП у податковому обліку жодним чином не відображається і, певна річ, ні на доходи, ні на витрати платника податку не впливає.

Біржові-позабіржові. Фінансовий результат за операціями з біржовими та позабіржовими ЦП обчислюється окремо. Як бути, коли певний вид ЦП придбано було через біржу, а продано вже поза фондовою біржею? Податківці пояснюють, що ключовою у цьому питанні є відповідність критеріям пп. 153.8.2 ПКУ: у разі якщо на момент продажу цей вид ЦП відповідав зазначеним вимогам, фінансові результати від продажу таких ЦП слід обліковувати як біржову операцію — і байдуже, як саме фактично був здійснений продаж.

Ціннопаперові витрати. Усі витрати, що прямо пов'язані з придбанням ЦП, можуть бути віднесені до складу їх собівартості з відповідним відображенням у складі ціннопаперових витрат. А от витрати, здійснені у зв'язку з продажем ЦП (знову ж таки, оплата посередникам, торговцям), вже не визнаються ціннопаперовою категорією, а мають бути віднесені до складу інших витрат датою їх здійснення та включаються до об'єкта оподаткування податком на прибуток у загальному порядку. Те саме стосується і витрат на оплату послуг депозитарних установ.

Ставка оподаткування. Як ми пам'ятаємо, протягом 2014 року відбулася зміна ставки оподаткування операцій з цінними паперами:

— 10 відсотків — з 1 січня до 2 серпня 2014 р. включно;

— 18 відсотків — з 3 серпня до 31 грудня 2014 р. включно.

У листі від 06.11.2014 р. №9666/7/99-99-19-02-01 (див. «ДК» №47/2014) податківці радили, заповнюючи річну декларацію, показувати в рядку 10 суму двох показників: окремо обчислювати фінансові результати з 1 січня до 2 серпня 2014 р. включно та з 3 серпня до 31 грудня 2014 р. включно, а до ряд. 10 заносити їх суму. Щодо розшифрування в додатках до декларації, то в цьому листі податковий держрегулятор радив у табл. 1 та 2 додатка ЦП відображати показники за операціями, які здійснено платником податку з 1 січня 2014 р. до 2 серпня 2014 р. включно. Решта операцій (з 3 серпня до 31 грудня 2014 р. включно) мали би знайти своє розшифрування в додатку, сформованому у довільній формі. Як варіант, можна формувати цей додаток за формою, подібною до форми додатка ЦП.

Боргові ЦП. Операції з погашення цінних паперів не є операціями з торгівлі цінними паперами як для емітента, так і для держателя таких цінних паперів, тож у ціннопаперовому фінрезультаті не враховуються. Курсові різниці за борговими ЦП, призначеними для погашення або продажу і номінованими в іноземній валюті, якщо розрахунки за ними (придбання та погашення або продаж) здійснюються в національній валюті, у податковому обліку не відображаються.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру