• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної реєстраційної служби України від 02.10.2014 р. №1367/19-14-7.2

У коментованому листі ДРСУ привертає увагу до проблеми перереєстрації фізосіб-підприємців, які переселилися з Криму та планують провадити діяльність на материковій частині України. Зазначимо, що ця проблема стосується й тих, хто вибув із зони АТО.

Якщо говорити про держреєстраторів у зоні АТО, то згідно з наказом Мін'юсту від 05.11.2014 р. №1849/5 «Про проведення реєстраційних дій щодо юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, місцезнаходженням/місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції» держреєстрація проводитиметься за адресою тимчасового проживання таких осіб без вимоги наявності реєстрації місця проживання за місцем проведення реєстраційної дії. Передання справ за новим місцезнаходження забезпечують самі держреєстратори.

Тобто, на нашу думку, ті підприємці, які тимчасово вибули із зони АТО та мають право провадити госпдіяльність на всій території України, не зобов'язані отримувати тимчасові посвідки на проживання чи інші документи на підтвердження свого місця перебування. Вони можуть працювати в тому регіоні, де вони планують працювати чи вже працюють нині: факт реєстрації госпсуб'єктом дає право провадити діяльність на всій території України1.

1 Якщо такі підприємці приймуть рішення про зміну місця проживання із зони АТО, то без перереєстрації тимчасового чи постійного проживання у міграційній службі не обійтися (див. роз'яснення Мін'юсту http://www.minjust.gov.ua/50014).

Якщо ж ми говоримо про фізосіб-підприємців, які мають місце проживання (прописку) у Криму чи у м. Севастополі, то для них діють інші правила.

По-перше, робота державних реєстраторів на території Криму та м. Севастополя припинена. Як зазначено у коментованому листі, для них визначений перелік держрестраторів, які мають право проводити будь-які реєстраційні дії щодо фізосіб-підприємців на материку (наказ Мін'юсту від 23.07.2014 р. №1197/5).

По-друге, за зверненням фізособи у разі переселення на материкову частину органи Державної міграційної служби України видають довідки, що підтверджують їх місце перебування (форма затверджена наказом МВС від 26.09.2014 р. №997) на підставі паспорта громадянина України (ст. 6 Закону України від 15.04.2014 р. №1207-VII «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»). Але перереєструватися як фізособа-підприємець за новим місцем перебування у держреєстратора слід за адресою постійного або тимчасового перебування. Серед документів, до яких вносяться відомості про місце проживання та місце перебування особи, наведених у ст. 3 Закону України від 11.12.2003 р. №1382-IV «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні», вищезгадана довідка не передбачена.

Крім того, фізособи (громадяни України), які мають місце проживання на тимчасово окупованій території України, у тому числі ті, що тимчасово перебувають на іншій території України, для цілей здійснення митних формальностей визнаються нерезидентами (п. 12.5 Закону України від 12.08.2014 р. №1636-VII «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України»).

Тому ми вважаємо, що таким фізособам, як переселенці з Криму, достатньо отримати в органах міграційної служби за місцем проживання реєстрацію в паспорті громадянина України за місцем постійного або тимчасового проживання (в останньому випадку реєстрація діє до 6 місяців). Далі — звернутися до держреєстратора, визначеного Наказом №1197/5, перереєструвати місце проживання в ЄДР та стати на облік у податкових органах.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру